Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Заміна всього поголів'я молочного стада на більш високопродуктивну породу дасть можливість збільшити надої молока більше, ніж в 2 рази

Заміна всього поголів'я молочного стада на більш високопродуктивну породу дасть можливість збільшити надої молока більше, ніж в 2 рази

Як повідомив в ефірі програми ХОД ТРК «Час влади» голова Харківської обласної державної адміністрації Михайло Добкін, заміна всього поголів'я молочного стада на більш високопродуктивну породу є одним з пунктів реалізації проекту «Село майбутнього». «На сьогоднішній день середній надій області складає трохи більше - 3-4 тис. кг молока на рік. Це максимальні можливості тієї породи дійного стада, яке є на сьогоднішній момент. Великотоварні виробники, яких сьогодні меншість, дають і до 8 тис. кг на рік. Приватні подвір'я - від 2 до 4 тис. кг на рік. Це ті показники, які сформувалися протягом багатьох десятків років. Без змін породи нам добитися серйозного результату буде неможливо. Є альтернативний шлях - придбати за кордоном високопродуктивні породи корів і привести їх в Україну. Але це настільки дорого, що не варто навіть обговорення. Є менш витратний спосіб - за допомогою генетиків, за допомогою фахівців, як практиків, так і вчених, зусиллями яких протягом 5 років поміняти поголів'я дійного стада в регіоні. І тоді отримувати по регіону не 4 тис., а 10 тис. кг на рік. Це призведе до зменшення собівартості молока, це призведе до того, що звільниться величезна кількість посівних площ, які сьогодні використовуються для вирощування кормових культур, це призведе до менших витрат продуктивності. Меншою кількістю корів ми зможемо дати більшу кількість молока, ніж виробляється зараз. Крім того, мінімум в 2 рази збільшаться доходи сімей в приватних подвір'ях, які заробляють на життя, продаючи молоко переробникам», - сказав він.

Але, зазначив Михайло Добкін, при реалізації даного проекту без допомоги держави не обійтися. На думку голови області, необхідно допомога держави в процесі побудови нових суспільних структур, які будуть відстежувати якість виробленого молока та молочних продуктів.

«Нинішня система настільки застаріла, що відкриває широкі межі для корупції. Ті, хто зобов'язаний стежити за якістю, вони працюють в не зовсім прозорих умовах роботи багатьох інституцій, відповідальних за якість молока. Це призводить до того, що провівши експертизу якості молока - ми знаходимо рослинні добавки у вигляді пальмової олії, яка небезпечна для здоров'я громадян. Громадські інститути контролю якості - це та необхідна умова, без якої не буде працювати та система, яку ми хочемо запропонувати. Тут ми дуже розраховуємо на допомогу держави у вигляді прийняття законів, нових підзаконних актів, які дадуть можливість, як у найбільш успішних державах, відстежувати якість продуктів від виробництва молока до реалізації молочних продуктів», - підкреслив губернатор Харківщини.