Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Ставки єдиного податку для юридичних осіб становлять 3-5% від прибутку

Ставки єдиного податку для юридичних осіб становлять 3-5% від прибутку

Сьогодні в ході прес-конференції начальник управління оподаткування юридичних осіб Державної податкової адміністрації в Харківській області Любов Щербініна зазначила основні особливості застосування спрощеної системи оподаткування для юридичних осіб. «Ставки єдиного податку для юридичних осіб становлять 3% від доходу в разі сплати ПДВ і 5% у тому випадку, якщо сума ПДВ входить до суми єдиного податку. Крім того, для юридичних осіб застосовуються ставки в подвійному розмірі, які встановлюються до суми перевищення обсягів доходів, до доходу, отриманого при застосуванні негрошового способу розрахунку, і до доходу від тих видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування», - повідомила вона.

Звітним періодом для юридичної особи є календарний квартал, сплатити податок необхідно протягом 10 днів після подання податкової декларації. Для переходу на спрощену систему оподаткування юридичній особі необхідно за 15 днів до початку кварталу подати заяву до органів податкової служби, а також розрахунок за попередній рік, який визначається відповідно до вимог. Свідоцтво платника єдиного податку видається безкоштовно протягом 10 календарних днів з дня подачі заяви.

Як повідомила Любов Щербініна, платники єдиного податку звільняються від обов'язків нарахування, сплати та подання звітності по таким видам податків: податок на прибуток, ПДВ, земельний податок, збір на деякі види підприємницької діяльності і збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства.

«Право бути платником єдиного податку має юридична особа, на підприємстві якого кількість працівників протягом року не перевищувала 5 - 10 осіб та обсяг доходів не перевищує 5 мільйонів гривень. Крім того, передбачені обмеження щодо організаційних особливостей суб'єктів господарювання. Вони стосуються страхових брокерів, банків, кредитних спілок, ломбардів, лізингових компаній, довірчих товариств, страхових компаній, установ накопичувального пенсійного забезпечення, інвестиційних фондів, реєстраторів цінних паперів, державних та комунальних підприємств, всіх філій юридичної особи, нерезидентів і податкових боржників», - підкреслила Любов Щербініна.

За її словами, платник зобов'язаний перейти на загальну систему оподаткування не пізніше ніж за 10 днів до початку кварталу в разі перевищення обсягів доходів, застосування іншого способу розрахунку, крім грошового, а також здійснення тих видів діяльності, які не дають права на спрощену систему оподаткування.