Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Прокурора та адвоката буде зрівняно в їх повноваженнях

Прокурора та адвоката буде зрівняно в їх повноваженнях

Згідно з новою редакцією Кримінально-процесуального кодексу, повноваження звинувачення і захисту в суді будуть зрівняні. Про це сьогодні в ході прес-конференції повідомив ректор Харківського національного університету внутрішніх справ Олександр Бандурка. «Раніше прокурор виступав від імені держави, а адвокат - від свого власного імені. Це різні категорії, різні повноваження. А зараз це зрівнюється», - повідомив він.

Також Олександр Бандурка зазначив, що в новій редакції Кримінально-процесуального кодексу прокуратура позбавляється функції слідства.

«В прокуратурі не буде слідства, і в цілому це правильно. Сьогодні прокурор порушує кримінальну справу, веде розслідування, пред'являє обвинувачення, вибирає запобіжні заходи, виносить висновки обвинувачення у справі, несе справу в суд, виступає в якості обвинувача. Більше того, Генеральний прокурор є членом Вищої ради юстиції, яка має право звільнити суддю. Тобто, прокуратура впливає на суд. А адвокат має право тільки заявляти клопотання слідчому, прокурору, судді, а вони можуть це клопотання розглянути чи не розглянути. Ось коли у прокурора не буде свого слідства, він буде менш зацікавлений у веденні справи», - підкреслив Олександр Бандурка.

У той же час, за його словами, необхідні додаткові уточнення до нової редакції Кримінально-процесуального кодексу в питанні розмежування підслідності.

«Співробітники МВС будуть вести справи по співробітникам СБУ, а слідство СБУ - по співробітникам органів внутрішніх справ. Два відомства будуть стикатися. Потрібна ще додаткова лінія розмежування підслідності», - підкреслив Олександр Бандурка.