Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Виплата нових пенсій чорнобильцям розпочнеться з 4 січня 2012 року

Виплата нових пенсій чорнобильцям розпочнеться з 4 січня 2012 року

Перерахунок пенсій ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС та потерпілим від неї буде проведено до 15 грудня, виплата нових пенсій розпочнеться з 4 січня 2012 року. Про це повідомив в ході прес-конференції начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області Віктор Ачкасов. За його словами до 25 грудня Пенсійний фонд зобов'язаний віддрукувати відомості для сплати конкретних сум і передати їх у банки і поштові відділення області.  

 «Механізм і порядок перерахунку пенсій дуже простий. Припустимо, учасник ліквідації відпрацював 3 дні та заробив 150 карбованців. Ця сума ділиться на 3 та визначається розмір зарплати за один день. Отримана цифра множиться на 24,5 і дає суму, яку людина заробила за місяць. Визначаємо співвідношення місячної зарплати до 79 карбованців – середній заробітній платі в народному господарстві країни в той час і отримуємо коефіцієнт. Зазвичай це 3 і більше. Коефіцієнт множимо на 928 грн. – середню заробітну плату станом на 2006 рік і отримуємо умовну суму заробітку під час ліквідації аварії на ЧАЕС. Ця сума становить 3-5 тис. грн., і навіть більше. Далі враховується відсоткове відношення від втрати працездатності – зазвичай це 80% – і визначається сума пенсії», – повідомив Віктор Ачкасов.

Він зазначив, що ця робота буде проведена за допомогою програми в автоматичному режимі без участі людини, бо людина здатна помилятися. Допрацьована програма вже отримана і протестована в Харківському відділенні Пенсійного фонду України.