Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині розроблять єдину інформаційну базу іноземних студентів

На Харківщині розроблять єдину інформаційну базу іноземних студентів

Харківська наукова школа користується попитом у іноземців – у Харкові навчається 14200 іноземних студентів зі 101 країни. Ліцензії на навчання таких студентів мають 48 учбових закладів I, II, III, IV категорії. Для порівняння, у 2010 році по результатах вступної кампанії в Києві навчалося 6 тисяч студентів. Про це повідомив в ефірі програми обласного радіо «Ранковий ексклюзив» заступник голови облдержадміністрації – керівник апарату ХОДА Василь Хома. За його словами, вкрай необхідне створення єдиної інформаційної бази студентів, оскільки на навчання в Україну прибуває більше людей, ніж можуть прийняти виші, і вони залишаються в країні у якості нелегальних мігрантів. Завдяки такій базі можна буде супроводжувати іноземця , який прибув на навчання в Україну, починаючи з пункту пропуску через державний контроль.

«Суттєвою проблемою є те, що запрошення на навчання видають як ВНЗ, який має ліцензію, так і Департамент, створений при Міністерстві освіти. Досить часто видається більше запрошень на навчання, ніж виділено квот на вищі. Тому студенти приїжджають, не поступають, проте залишаються у Харкові. Вони працюють на ринку «Барабашово» та інших місцях, і перетворюються в нелегальних мігрантів. У нас на даний час пріоритетним є створення єдиної інформаційної бази, яка би слугувала Головному управлінню освіти і науки, ОВІРу, прикордонній службі і міліції. Створення такої бази є актуальним для того, щоб ми упорядкували процес роботи з іноземними студентами», – зазначив Василь Хома.

Він повідомив, що начальнику Головного управління освіти і науки Роману Шаповалу було доручено надати пропозиції щодо створення єдиної інформаційної бази.

Теги