Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Якість води в Харківській області не повинна погіршуватися

Якість води в Харківській області не повинна погіршуватися

Сьогодні стан забезпеченості Харківської області водою є недостатнім. Особливо страждає сільське населення, яке становить п'яту частину від всіх мешканців області. Централізованим водопостачанням забезпечені всі міста і села міського типу нашої області, а з сільських населених пунктів тільки 24 мають централізоване водопостачання в своїй центральній частині. Про це повідомила 20 жовтня під час засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки головний санітарний лікар області Тетяна Колпакова.

Головний санітарний лікар області повідомила, що жителів регіону забезпечують водою 123 комунальних, 550 сільських, понад 340 відомчих водопроводу і більше 6,5 тисяч джерел децентралізованого водопостачання. «Існуючі мережі водопостачання проблематичні, тому що побудовані 30-40 років тому. Заміна їх проводиться вибірково, не сприяє поліпшенню якості води. Мережі отримують забруднення від грунтових вод», - заявила Тетяна Колпакова.

Вона підкреслила, що окрему проблему створюють 22 безгоспних сільських водопроводи, відповідальність за експлуатацію яких не несе ніхто, але населення ними користується.

За словами Колпакової, близько третини об'єктів централізованого водопостачання Харківської області не відповідають вимогам санітарного законодавства. Також за даними лабораторного контролю за 9 місяців цього року погіршився санітарно-хімічний стан води в сільській місцевості, хоча дещо поліпшилися бактеріологічні показники.

Тетяна Колпакова повідомила, що чинна система знезараження води неефективна проти збудника гепатиту А, а хлорування не знищує паразитів і призводить до виникнення токсичних сполук.

Головний санітарний лікар акцентувала увагу присутніх на тому, що вкрай низький відсоток забезпеченості проточною водою установ охорони здоров'я, шкіл і дитячих садів області. Також необхідно вжити заходів щодо поліпшення якості цієї води.

«Вода забезпечує безпеку і стабільність здоров'я населення. Як мінімум, якість води не повинна погіршуватися. Вода – дуже сильний масовий фактор, і нестабільність її якості може призвести до непоправних наслідків, тому я звертаю увагу на те, що водою необхідно займатися постійно під особистим контролем керівників», – підбила підсумок Тетяна Колпакова.