Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харківській області розвивається мережа технопарків та наукових парків

У Харківській області розвивається мережа технопарків та наукових парків

У рамках інноваційного розвитку Харківської області в регіоні активно будується мережа наукових і технопарків. Як зазначив сьогодні під час ХІ Міжнародного економічного форуму «Економічна інтеграція - національні пріоритети» голова ХОДА Михайло Добкін, вони дозволять підключити інноваційну складову в розвиток основних напрямків економіки. 

«Відразу ж після прийняття у другому читанні закону про індустріальні парки почне активно розвиватися територія індустріального парку  «Рогань». Інноваційність проекту полягає в його спеціалізації на будівництві наукоємних і високотехнологічних виробництв, та закладеному в програму його створення будівництві  технологічних парків. Одним з них повинен стати технопарк «Інноваційні технології енергозбереження». Ми впевнені, що його робота буде успішною», - повідомив Михайло Добкін.

На даний момент в Харкові вже створено кластер «Українське світло», учасники якого налагодили виробництво енергозберігаючих світлодіодних світильників, а також розробили нову технологію монтажу кристалів, яка дозволяє підвищити потужність світильників.

Також вже є практичні результати роботи наукового парку «ФЕД», учасники якого розробили технологію нанесення зносостійкого нанопокриття на деталі авіаційного та енергетичного машинобудування, що забезпечує їх довговічність і приносить 25% прибутку виробничникам.

Крім цього 20 вересня поточного року на Харківщині було засновано ще один центр трансферу технологій - Українсько-Російський технопарк «Слобожанщина», створення якого було підтримано Президентом України Віктором Януковичем і Президентом Російської Федерації Дмитром Медведєвим.

«Це не поодинокі приклади, коли ідея інноваційного розвитку знаходить своє втілення. Головне - мріяти, шукати, і тоді вдасться здійснити небачене. Наприклад, створити автомобіль, який на одному літрі палива проїжджає 570 км, як це вже зробили студенти Харківського національного автомобільно-дорожнього університету», - підкреслив Михайло Добкін.