Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В Харківській області триває реалізація програми «Бібліоміст»

В Харківській області триває реалізація програми «Бібліоміст»

Сьогодні у бібліотеці смт. Сахновщина відбулася урочиста церемонія з нагоди відкриття пункту публічного доступу до Інтернету та початку надання нових сервісів. В заході взяли участь співробітники програми «Бібліоміст», представники місцевої влади та засобів масової інформації.

Під час церемонії відкриття бібліотека на практиці продемонструвала нові бібліотечні послуги, які відтепер безкоштовно доступні громаді. Такі ж пункти публічного доступу до Інтернету та початку надання нових сервісів відкриються у центральній дитячій бібліотеці, Огіївській, Лебедівській, Катеринівській бібліотеках – філіях.

Довідково

«Бібліоміст» – це партнерська робота Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX), Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Міністерства культури України та Української бібліотечної асоціації, на підтримку якої Фундація Білла та Мелінди Гейтс надала грант на суму 25 мільйонів доларів США. Для сприяння досягненню цілей програми, корпорація Microsoft безкоштовно передає публічним бібліотекам України програмне забезпечення на суму близько 9 мільйонів доларів США.

Проект «Бібліоміст» покликаний перетворити публічні бібліотеки на сучасні громадські центри та підвищити роль бібліотек в українському суспільстві. Це чотирирічна програма, серед основних завдань якої – покращення доступу населення до інформації шляхом обладнання публічних бібліотек технікою; навчання бібліотекарів з метою підвищити якість послуг для відвідувачів; розвиток спроможності бібліотек представляти свої інтереси та отримувати необхідні громаді ресурси, а також формування у суспільстві розуміння ключової ролі бібліотек і необхідності їх підтримувати. Протягом 2010 року програма успішно модернізувала більше 200 публічних бібліотек, а у поточному році обладнання отримають ще 730 бібліотечних закладів. До 2013 р. у рамках програми «Бібліоміст» до 1600 публічних бібліотек України будуть обладнані комп’ютерами з доступом до Інтернету. До комплектів техніки також входять сканери, принтери, веб-камери та інше.

Також у рамках зазначеного проекту заплановано відкриття мережі туристсько інформаційних пунктів у бібліотеках Харківської області.