Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Відкрита меморіальна дошка професору Юрію Вороному, який вперше в світі зробив пересадку нирки людині

Відкрита меморіальна дошка професору Юрію Вороному, який вперше в світі зробив пересадку нирки людині

Сьогодні на будівлі Інституту дерматології і венерології НАМН Україна була урочисто відкрита меморіальна дошка доктору медичних наук, професору Юрію Вороному, який 3 квітня 1933 року вперше в світі зробив пересадку нирки людині. У відкритті взяли участь заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма, заступник Харківського міського голови Світлана Горбунова-Рубан, ректор Харківського національного медичного університету Володимир Лісовий, директор ДУ "Інститут загальної та невідкладної хірургії АМН України" Валерій Бойко та співробітники Інституту дерматології і венерології.

«Майже 80 років тому він провів першу унікальну операцію з пересадки нирки іншій людині. 80 років – це такий період часу, що на Батьківщині цього вченого давним-давно трансплантологія крокувала впевненими законодавчо підтвердженими кроками і мала можливість розвиватися, – зазначив у своєму вітальному слові Ігор Шурма. – Справа його не стоїть на місці. Сьогодні трансплатологія розвивається в Україні і зробила багато кроків вперед. Для нас ці кроки дуже важливі, і хочеться, щоб те, чим займався Юрій Вороний, було реалізовано ще більш практично і прагматично».

Автор меморіальної дошки – відомий харківський скульптор, завідуючий кафедрою скульптури Харківської державної академії дизайну і мистецтв Сейфаддін Гурбанов.

Довідка:
Юрій Юрійович Вороний народився в 1895 р. в с. Журавка під Прилуками (нині Чернігівська обл.) в сім'ї професора Варшавського університету, члена-кореспондента Російської академії наук Георгія (Юрія) Феодосійовича Вороного. Почав навчання в одній з Варшавських гімназій, але через смерть батька закінчував навчання у Прилуцькій гімназії і в 1913 р. вступив на медичний факультет Київського університету ім. Святого Володимира.

Закінчив своє навчання і отримав диплом лікаря Ю. Ю. Вороний тільки в 1921 р. У 1926 р. був призначений асистентом науково-дослідної кафедри факультетської хірургії Харківського медичного інституту. Саме на цій кафедрі Ю. Ю. Вороний виконав цілий ряд наукових робіт з трансплантації органів, про що в 1929 р. доповідав на пленумі хірургічної секції Харківського медичного товариства і на III Всеросійському з'їзді урологів в Ленінграді.

У квітні 1931 р. з ініціативи та під керівництвом проф. В. Н. Шамова в Харкові був створений Інститут гематології та переливання крові (надалі - Всеукраїнський інститут невідкладної хірургії і переливання крові), опорні пункти якого були відкриті в різних містах України, зокрема, у Херсоні. Вороний був призначений старшим науковим співробітником цього інституту і з вересня переведений на роботу до Херсонського опорного пункту.

Напружена лікувальна, викладацька та наукова робота в Херсоні переривалася тривалими поїздками до Харкова в головний офіс - Всеукраїнський інститут невідкладної хірургії і переливання крові. Саме тут, в хірургічній клініці інституту, 3 квітня 1933 року Юрій Вороний зробив першу в світі операцію з пересадки нирки від людини людині.