Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківський національний аграрний університет ім. В.В. Докучаєва відзначає 195-річчя

Харківський національний аграрний університет ім. В.В. Докучаєва відзначає 195-річчя

Сьогодні в Харківському національному аграрному університеті ім. В.В. Докучаєва відбулися урочистості з нагоди 195-річчя вузу. У заходах взяли участь заступник голови Харківської облдержадміністрації Віталій Алексейчук, голова Ради ректорів Віль Бакіров, начальник Головного управління освіти і науки ХОДА Роман Шаповал, начальник Головного управління Держкомзему у Харківській області Михайло Клепач, Генеральний консул Республіки Польща в Харкові Ян Гранат, гості з Польщі та Росії.  

В ході урочистостей Віталію Алексейчуку було присвоєно звання почесного професора ХНАУ ім В.В. Докучаєва. Заступник губернатора привітав присутніх і зазначив, що завжди із задоволенням відвідує цей університет, у стінах якого знову відчуває себе студентом. Він привітав викладачів, студентів і випускників одного з найстаріших сільськогосподарських вузів із знаменною датою.

З нагоди ювілею провідні фахівці ХНАУ ім. В.В. Докучаєва були відзначені почесними нагородами облдержадміністрації.

Довідка:

5 жовтня 1816 р. за Указом імператора Росії Олександра І було засновано Інститут землеробського господарства у Маримонті, передмісті Варшави. Розгортання польського національно-визвольного руху примусило царський уряд перевести інститут якнайдалі від Варшави, в посад Ново-Олександрія (Пулави) Люблінської губернії, де він і розміщувався від 1862 р. до початку Першої світової війни. У серпні 1914 р. Ново-Олександрійський інститут сільського господарства і лісівництва був евакуйований до Харкова. Його місцезнаходження було затверджено Постановою Раднаркому УСРР від 26 березня 1921 р. Інститут назавжди залишився у Харкові та одержав нову назву — Харківський інститут сільського господарства і лісівництва (від 2002 р. — Харківський національний аграрний університет).

На сьогодні Харківський НАУ — це автономне навчально-науково-виробниче містечко загальною площею 106,3 га, розташоване у приміській зоні на схід від м. Харкова. У складі агроуніверситету сім факультетів, 35 кафедр, фундаментальна бібліотека, яка нараховує понад 600 тис. примірників наукової і навчальної літератури; редакційно-видавничий відділ; міжнародний відділ; сім науково-дослідних, науково-видавничих і навчально-наукових лабораторій; Науково-дослідний інститут фітосанітарного моніторингу; Інститут післядипломної освіти; Скрипаївське навчально-дослідне лісове господарство (8,5 тис. га) тощо. На базі університету були створені такі відомі науково-дослідні установи: Український національний науковий центр «Інститут агрохімії та ґрунтознавства імені О. Н. Соколовського», «Український науково-дослідний інститут лісівництва та агролісомеліорації імені Г. М. Висоцького», а також вчені університету брали активну участь у створенні та становленні філіалу Українського національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», Інститутів НААНУ — рослинництва імені В. Я. Юр’єва, овочівництва та баштанництва, шовківництва.