Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На заміну дільничним лікарням з соціальними ліжками прийдуть лікарські амбулаторії з денним стаціонаром. Ігор Шурма

На заміну дільничним лікарням з соціальними ліжками прийдуть лікарські амбулаторії з денним стаціонаром. Ігор Шурма

Заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма відвідав лікарську амбулаторію та терапевтичне відділення центральної районної лікарні у сел.Кочеток Чугуївського району. В ході візиту була проаналізована робота цих установ, і було зроблено висновок, що оптимальною формою обслуговування людей на селі є лікарська амбулаторія з денним стаціонаром. «Існування дільничних лікарень сьогодні є невиправданим. На харчування пацієнтів в таких установах виділяється до 2 грн., на лікування – аналогічна сума. Річне утримання такої установи коштує бюджету приблизно в 1 млн.грн. Сьогодні потрібно рахувати гроші, щоб вони максимально корисно працювали для людей. Тому у сел.Кочеток на базі дільничної лікарня та терапевтичного відділення ЦРЛ потрібно розвинути потужну лікарську амбулаторію», - підкреслив Ігор Шурма.

За його словами, відповідно до вимог надання першого рівня медичної допомоги людина в лікарській амбулаторії може виміряти тиск, отримати таблетоване або ін’єкційне лікування, здати найпростіші аналізи. Отримавши таке лікування та побувши декілька годин на ліжку в амбулаторії, людина повертається додому. Якщо людина потребує більш професійного лікування та перебування в стаціонарі, вона повинна бути госпіталізована в центральну районну лікарню.

«Надання дільничним лікарням статусу сільських лікарських амбулаторій з денним стаціонаром може викликати нерозуміння з боку територіальної громади, оскільки для людей зміна статусу асоціюється з закриттям медичного закладу і хвилюванням через те, що ніде буде отримати медичну допомогу. Ця робота потребує активної позиції райдержадміністрацій, голів сільських, селищних рад та медичного персоналу. Територіальній громаді потрібно роз’яснити, що дасть для людей саме така форма медичного обслуговування», - підкреслив Ігор Шурма.