Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Кластерний підхід до розвитку економіки – новація Стратегії сталого розвитку Харківської області до 2020 року

Кластерний підхід до розвитку економіки – новація Стратегії сталого розвитку Харківської області до 2020 року

Однією з важливих новацій Харківщини став кластерний підхід до розвитку регіональної економіки, який був закладений Стратегією сталого розвитку Харківської області до 2020 року і зараз поступово реалізується на практиці. Про це заявив заступник голови ХОДА Юрій Сапронов в ході Третього міжнародного економічного форуму «Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи!».

«З шести основних кластерів, згаданих губернатором Михайлом Добкіним в якості пріоритетів розвитку регіональної економіки, вже сьогодні ми формуємо кластер IT-індустрії. Створено українсько-російський технопарк «Слобожанщина» і в стадії завершення створення IT-парк «Інтеллектроніка». Не секрет, що Україна посідає п'яте місце з виробництва програмного продукту, але сьогодні ця робота здебільшого знаходиться в тіні. Ми поставили завдання створити «айтішникам» регіону такі сприятливі умови, щоб вони самі, додаючи максимальну вартість у свій, харківський, інтелектуальний продукт, максимально дорого могли його продати. Ми також активно лобіюємо регіональні проекти у сфері агропрому, шукаємо шляхи модернізації підприємств машинобудування, одним із засобів сприяння розвитку якого стала ухвалена в поточному році обласна програма підтримки експортного потенціалу регіону», - сказав він. 

У своєму виступі Юрій Сапронов виділив основні пріоритети розвитку економіки Харківської області, якими є: агропромисловий комплекс, впровадження високих технологій шляхом створення технопарків та ІТ-парків; модернізація підприємств машинобудування на основі коопераційних ланцюжків; розвиток переробної промисловості, а також альтернативної енергетики в рамках загальнодержавної стратегії енергозбереження.