Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У с.Хролі відкрита нова котельна

У с.Хролі відкрита нова котельна

Сьогодні у с.Хролі Харківського району відбулася урочиста церемонія відкриття нової котельні. У церемонії взяли участь голова Харківської райдержадміністрації Віталій Збукар та начальник Головного управління житлово-комунального господарства и розвитку інфраструктури ХОДА Роман Грива. Як зазначив Віталій Збукар, це один з особливих об'єктів, що показують, яких результатів можна досягати на конкретній території завдяки єдності законодавчої і виконавчої влади. «Завдяки відкриттю котельні в першу чергу виграє споживач, оскільки покращиться якість наданої послуги і її ціна. Це чи не єдиний населений пункт в Україні, в якому після торішнього підвищення ціни на газ, не був підвищений тариф на теплопостачання», - підкреслив він.  

За словами Романа Гриви, експлуатація котельні призведе до значної економії як енергоресурсів, так і зменшенню витрат теплової енергії при її транспортуванні споживачам, оскільки нова котельня перенесена територіально ближче до споживачів. Встановлення сучасного котельного і насосного обладнання дозволить знизити на 25% споживання газу, електроенергії та в 2 рази зменшити втрати теплової енергії. Так, згідно з розрахунками, економія газу на рік складатиме 727,9 тис.м /рік , електроенергії - 527,3 тис. кВт/рік. «Нова котельня дозволить економити 700 тис. Гкал на рік або 1,2 млн.грн., і за 3 опалювальних сезону вона окупить витрати на будівництво», – підкреслив Роман Грива.

Довідка. Промислова котельня в с.Хролі загальної потужністю 60 Гкал/год (2 котла ПТВМ-30) була збудована для теплозабезпечення виробничих приміщень птахофабрики «Зоря» і споживачів села. Після переведення виробничих приміщень птахофабрики на індивідуальне опалення, споживачами котельні з приєднаним тепловим навантаженням 3,77 Гкал/год. залишилися 8 житлових будинків та 12 споживачів бюджетної сфери (в т.ч. дитячий садок і медична амбулаторія).

Для забезпечення теплом споживачів один котел працював з навантаженням менш 20% встановленої потужності, витрати умовного палива на вироблення 1 Гкал складали 246 кг/Гкал (при середньообласному показнику 161,5 кг/Гкал). Найближчий споживач теплової енергії знаходився на відстані 750 м від котельні.

У зв'язку з неефективністю подальшої експлуатації потужної котельні, за рахунок коштів Стабілізаційного фонду, передбачених на виконання «Загальнодержавної програми реформування та розвитку житлово-комунального господарства на 2009-2014 роки» в с. Хролі була збудована блочна котельня по вул. Червоноармійській, 19-А . Потужність нової котельні дорівнює 3,88 Гкал/год., що повністю відповідає приєднаному тепловому навантаженню. Витрати умовного палива на виробництво 1 Гкал на новій котельні складатимуть не більше 157,4 кг/Гкал.