Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Основне завдання лікарських амбулаторій – активна профілактична робота з населенням. Ігор Шурма

Основне завдання лікарських амбулаторій – активна профілактична робота з населенням. Ігор Шурма

Заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма 8 серпня провів зустріч з територіальною громадою та медичними працівниками села Бірки (Зміївський район). На зустрічі також були присутні начальник Головного управління охорони здоров’я ХОДА Олександр Галацан, начальник Головного управління праці та соціального захисту населення ХОДА Олена Захуцька, голова райдержадміністрації Євген Мураєв. Головною темою обговорення була організація роботи сільської лікарської амбулаторії з денним стаціонаром.

За словами Ігоря Шурми, до січня 2011 року у с.Бірки функціонувала дільнична лікарня на 20 ліжок. «Харчування на один день складало до 2 грн., медикаменти - 1,5 грн. Цілком зрозуміло, що нікого харчування та лікування там не було. Витрати на утримання такої установи складали 850 тис. грн. на рік. Вивчивши досконало мережу, сьогодні запропонована зовсім інша схема роботи. На селі люди повинні отримувати найдоступніший рівень медичної допомоги - первинний. Цю допомогу буде надавати лікарська амбулаторія з денним стаціонаром, яка має у своєму розпорядженні 2 медичних автомобіля, фельдшерсько-акушерський пункт та відділення цієї амбулаторії в селі Першотравневе. Зміна статусу лікувального закладу не потягнула за собою жодного скорочення, а лише активізувала амбулаторну роботу медперсоналу», - підкреслив Ігор Шурма.

Він також повідомив, що напрацьовано алгоритм щотижневого виїзду на консультації до с.Бірки спеціалістів з центральної районної лікарні. Крім того, щомісяця консультувати населення будуть вузькі спеціалісти з обласних установ.

«Станом на сьогоднішній день утримання такої установи обходиться центральній районній лікарні в 400 тис. грн., що дає можливість акумулювати кошти на закупівлю більшої кількості медикаментів», - підкреслив Ігор Шурма.

Також під час робочої поїздки у с.Бірки Ігор Шурма провів особистий прийом громадян в приміщенні сільською ради. Вирішені питання госпіталізації до обласної клінічної лікарні, надання консультацій в обласних установах, заміни тазобедрених суглобів та забезпечення тест-смужками дитини, хворої на цукровий діабет. Проведена роз’яснювальна робота.

Довідка. В Харківській області функціонує 247 лікарських амбулаторій сімейного типу. 18 дільничним лікарням, які існували до 1 січня 2011 р., надано статус сільських лікарських амбулаторій.