Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Визначено лауреатів Премії ім. Іллі Рєпіна

Визначено лауреатів Премії ім. Іллі Рєпіна

Сьогодні в місті Чугуїв Харківської області в рамках святкування 167-ї річниці з Дня народження Іллі Рєпіна відбулася урочиста церемонія вручення Премії ім. Іллі Рєпіна. У заході взяв участь перший заступник голови Харківської облдержадміністрації Володимир Бабаєв, начальник Управління культури та туризму ХОДА Дмитро Кузнєцов, міський голова міста Чугуїв Галина Мінаєва, Народний художник України, лауреат національної премії України ім. Т.Г.Шевченко, голова журі Премії ім. Іллі Рєпіна Віктор Ковтун, а також члени журі Премії ім. І. Рєпіна та представники культурних кіл Харківської області.

З вітальним словом до присутніх звернувся перший заступник голови ХОДА Володимир Бабаєв: «Дякую вам за участь в цьому прекрасному заході, який відображає любов до мистецтва. Враховуючи важливість розвитку сучасного мистецтва для популяризації творчого надбання всесвітньо відомого художника - Іллі Юхимовича Рєпіна, а також для залучення широкої громадськості до участі в культурному житті регіону рішенням Харківської обласної державної адміністрації та Харківської обласної ради в 2011 році премія імені Іллі Рєпіна була відроджена. Я радий, що вона відродилася саме в рік 20-річчя незалежності нашої країни, - підкреслив він. - Бажаю вам творчих успіхів, постійної життєвої енергії і безлічі шанувальників вашого таланту.Також хочу побажати, щоб надалі всі подібні конкурси проводилися у повністю реконструйованому будинку Художньо-меморіального музею Іллі Рєпіна в Чугуєві».

Урочиста церемонія продовжилася врученням Почесних дипломів лауреатам премії. Лауреатами премії Іллі Рєпіна в 2011 року стали: у номінації «Живопис і графіка» - Коморний Сергій В'ячеславович - автор праць «Легенди пленерів»; в номінації «Скульптура» - Сбітнєв Сергій Олександрович, що представив скульптурну композицію «Солдат Вітчизни»; в номінації «Монументальне і декоративно-прикладне мистецтво» - подружжя Лещенко В'ячеслав Васильович і Тетяна Іванівна з роботами «Святковий вечір» і «Слобожанські пісні».

Довідка:
У 1966 році в Російській Федерації була заснована Державна премія РРФСР в галузі образотворчого мистецтва ім. Іллі Рєпіна. Ця премія присуджувалася художникам за кращі твори живопису, скульптури, графіки, декоративно-прикладного мистецтва. Її лауреатами стали 235 художників і майстрів. Роботи 183 з них представлені в Художній галереї ХММ І. Ю. Рєпіна г.Чугуева. З 1991 року премія не присуджувалася. У 2011 році премія імені Іллі Рєпіна була відроджена в трьох номінаціях: «Живопис і графіка», «Скульптура», «Декоративно-прикладне та монументальне мистецтво».