Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

За фактами невиконання трудового та пенсійного законодавства в області порушено 20 кримінальних справ. Ігор Шурма

За фактами невиконання трудового та пенсійного законодавства в області порушено 20 кримінальних справ. Ігор Шурма

Як зазначив сьогодні під час спільного засідання колегії облдержадміністрації та зборів адміністративно-господарського активу області заступник голови ХОДА Ігор Шурма, з метою посилення відповідальності керівників підприємств-боржників за несвоєчасну виплату заробітної плати та платежів до Пенсійного фонду України, в області удосконалюється співпраця органів влади та контролюючих органів.

Заходами контролю охоплені всі підприємства-боржники. За результатами спільних 422 вивчень дотримання трудового та пенсійного законодавства до органів прокуратури направлено матеріали на 205 керівників підприємств, у т.ч. на 138 керівників підприємств-боржників.

За їх результатами вжито 149 заходів прокурорського реагування, а також порушено 20 кримінальних справ (ДП «ХЕМЗ», ЗАТ «Краснопавлівський молокозавод», ЗАТ «Харківський завод «Будгідравліка», НДІ «Укрводгео», ТОВ «Лікеро-горілчаний завод «Арго» та інші).

Після передачі матеріалів до органів прокуратури повністю погашена заборгованість із виплати заробітної плати на 48 підприємствах, у тому числі у науково-виробничій фірмі «Сінтал-Д» (1,2 млн. грн.), КП «Харківський вагоноремонтний завод» (664 тис.грн.), заводі «ТОРА» (544 тис.грн.), Українському науково - дослідному інституті екологічних проблем (332 тис.грн.), ЗАО «Харківська база № 2» (290 тис.грн.), Дергачівському підприємстві комунального господарства (207 тис.грн.) та інших. Всього працівникам області виплачено 8,5 млн. грн.

До Територіальної державної інспекції праці у Харківській області направлено листи щодо 148 підприємств-боржників. За січень-червень 2011 року вже притягнуто до адміністративної відповідальності 93 керівника підприємств (загальна сума штрафу склала 47 тис. грн.). За невиконання приписів, наданих державними інспекторами праці щодо усунення порушень трудового законодавства, у І півріччі поточного року винесено 132 постанови про накладання адміністративних штрафів за ознаками ст. 188-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Загальна сума штрафів склала 115 тис.грн.

За допущені порушення пенсійного законодавства, у тому числі несвоєчасну сплату внесків, за січень-червень 2011 року притягнуто до адміністративної відповідальності 851 посадова особа, подано матеріали на розірвання контрактів та припинення трудових відносин з керівниками 26 підприємств, подано 23 матеріали на притягнення керівників підприємств до кримінальної відповідальності.

На офіційному веб-сайті Харківської обласної державної адміністрації оприлюднена інформація щодо 33 керівників підприємств-боржників перед Пенсійним фондом України, яким за рішеннями суду обмежено виїзд за кордон.