Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Досвід Польщі в проведенні реформ показовий для України

Досвід Польщі в проведенні реформ показовий для України

Україні, як країні, яка впроваджує курс економічних реформ, слід звернути увагу на досвід Польщі, шлях якої найбільш близький нашій країні. Про це в ході прес-конференції 25 липня заявив віце-губернатор Юрій Сапронов.

«Ми маємо тотожні територію та кількість населення, схожу ментальність. Коли в 1992 році віце-прем'єр Лєшек Бальцерович розпочав «шокову терапію», ВВП Польщі по паритетній купівельній спроможності (ПКС) на душу населення був 5 800 дол. США, в Україні в 2010 році – 6 712 дол. США. Середня заробітна плата в 1992 році в Польщі була 260 дол., що теж можна порівняти з українською в 2010 році.

Наступна точка відліку - 2001 рік, коли поляки побачили результати реформ Бальцеровича в якісному і кількісному вираженні: ВВП за ПКС став 10 700 дол., середня заробітна плата зросла з 260 до 500 дол. США. Вже в 2010 році ВВП зріс до 18 936 дол., середня заробітна плата - до 1 100 дол. США », - зазначив Юрій Сапронов.

Заступник голови ХОДА акцентував, що реформи, розпочаті в країні в 2010 році, раніше не проводили жоден уряд і жоден Президент.

«Всі просто працювали на електорат і на вибори. Сьогодні рейтинг правлячої партії і Президента тимчасово падає, але реформи в жодній країні світу не проходили безболісно. У 1990-х поляки зненавиділи реформатора Бальцеровича, тепер обожнюють. Нам сьогодні необхідно навчитися жити по кишені, і сьогодні вирівнювання соціальних зобов'язань держави до рівня її реальних економічних можливостей - це найголовніше», - сказав він.