Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Сковородинівці відбувся регіональний фестиваль пісенно-обрядового фольклору «Сьогодні Купала, а завтра Івана»

У Сковородинівці відбувся регіональний фестиваль пісенно-обрядового фольклору «Сьогодні Купала, а завтра Івана»

2 липня в селі Сковородинівка Золочівського району відбувся вже традиційний регіональний фестиваль пісенно-обрядового фольклору «Сьогодні Купала, а завтра Івана», організований Золочівською районною державною адміністраціює, районною радою та Великорогозянською сільською радою за підтримки управління культури та туризму обласної державної адміністрації та Харківського обласного центру культури та мистецтв.

Під час фестивалю гості та мешканці Золочівського району змогли покататися на човнах по Сковородинівському ставку та на конях по алеям парку, послухати виступи колективів на сценічних майданчиках: «Сонячна галявина», «Алея майстрів», «Співи під дубом», «Співоча Діброва», взяти участь у конкурсах купальської атрибутики «Купальська традиція», послухати концертну програму на «Музейних сходах», побачити казкове дійство на березі ставка (купальське вогнище, пускання вінків).

Ввечері у небі над Сковородинівкою запалала велика «Купальська квітка» - святковий феєрверк.

Довідково

Одним із найвеличніших та загадкових свят початку липня було Івана Купала, яке знаменувало вшанування бога Сонця (в давнину Дажбога) українцями. Вважалося, що о цій порі літнього сонцевороту та сонцестояння небесне світило досягає найбільшої сили й повертає на зиму. Казали, що Сонце, як уособлення світла й добра, святкує перемогу над темними силами, а тому при своєму сходженні воно «грає», «скаче» і «радіє». Вся природа теж торжествує з цього, стає особливою, зачарованою… (За матеріалами офіційного веб-сайту Золочівської РДА).