Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Первомайському районі Харківської області триває етнічне свято «Олексіївська фортеця»

У Первомайському районі Харківської області триває етнічне свято «Олексіївська фортеця»

У Первомайському районі Харківської області триває етнічне свято «Олексіївська фортеця». 25 червня захід урочисто відкрили голова Первомайської райдержадміністрації Віктор Намчук, мер м. Первомайський Сергій Теплицький і голова райради Андрій Біда. Гостем свята став заступник голови Харківської облдержадміністрації Віталій Алексейчук.  Олексіївська фортеця була побудована в першій половині XVIII століття як частина Української оборонної лінії для захисту мирних поселень від набігів турків і татар. Роботи зі зведення укріплень Української оборонної були розпочаті при Всеросійській імператриці Анні Іоанівні в 1731 році. Фортеця являє собою замкнутий чотирикутний земляний вал, оточений ровом. Внутрішня площа укріплення - близько 4 га. До свята також були реконструйовані і урочисто відкриті дерев'яні ворота на єдиному в'їзді у фортецю. Всього в Первомайському районі 3 таких фортеці.

«Всі ви свідки того, що ми починаємо сьогодні етнографічне свято «Олексіївська фортеця», - звернувся до гостей свята під час урочистого відкриття Віктор Намчук. - 280 років тому будувалася Українська оборонна лінія, в яку входило 18 фортець, однією з яких є Олексіївська фортеця. Це місце дано нам історією, і ми повинні його цінувати. Сьогодні ми починаємо свято, яке стане візитною карткою Первомайщіни і буде традиційно проводитися щорічно. Ми робимо перші кроки до того, щоб це свято стало святом обласного значення». 

В ході свята сільські ради району представили свої майданчики, де презентували свій економічний і творчий потенціал. Відбувся концерт за участю різних колективів Харківської області. Основною подією свята стали лицарські бої, в яких взяли участь клуби історичної реконструкції з Харкова, Львова, Дніпропетровська, Запоріжжя та держав ближнього зарубіжжя - Білорусі, Росії та Молдови. Свято в перший день відвідало близько 5 тис. осіб. 

Віталій Алексейчук привітав організаторів і гостей «Олексіївської фортеці» від імені голови Харківської облдержадміністрації Михайла Добкіна і підкреслив: «Коли я їхав сюди, то не очікував, що це буде таке свято для людей. Я дякую керівництву району за те, що ви думаєте про людей і робите для них свято. Єдине, що хочу додати: хто не пам'ятає історії - той не дбає про майбутнє». 

Свято «Олексіївська фортеця» продовжується і сьогодні.