Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

14 червня в Харківській області відбудуться заходи з відзначення Всесвітнього дня донора крові

14 червня в Харківській області відбудуться заходи з відзначення Всесвітнього дня донора крові

Всесвітній день донора крові відзначається щороку 14 червня. У цьому році заходи до Всесвітнього дня донора у Харківській області проходять під девізом «Водій, здай кров, захисти себе». Ініціаторами проведення цієї акції виступили Харківський обласний центр служби крові, Харківська обласна організація Червоного хреста України, «Форд клуб Харків» та Спілка автоклубів України. Представників автоклубів очікують у центрі о 10:00. 14 червня о12:00 обласний центр служби крові буде вшановувати активних донорів крові та проведе вручення посвідчень до звання «Почесний донор України», будуть проведені виїзні акції по заготівлі донорської крові, працюватиме виставка плакатів та агітаційних матеріалів з питань донорства. В кожному з відділень трансфузіології області пройдуть заходи по заохоченню активних кадрових донорів.

Метою заходів, які проводяться до Всесвітнього дня донора крові в Харкові та у Харківській області, є виявлення громадської вдячності донорам, які здаючи кров, рятують життя та допомагають поліпшити здоров’я хворим та постраждалим, а також формування свідомого позитивного ставлення у суспільстві щодо залучення більшої кількості людей до донорства крові.

Довідково.
Служба крові Харківської області заснована на початку 30-х років минулого сторіччя на базі Українського науково-дослідного інституту переливання крові та невідкладної хірургії і Харківського міського Кабінету донорів. 21 квітня 1939 року рішенням Харківського обласного виконавчого комітету створено Харківську обласну станцію переливання крові.
На сьогодні в Харкові за адресою вул. Клочківська, 366 функціонує комунальний заклад охорони здоров’я «Харківський обласний центр служби крові» із структурними підрозділами – відділеннями трансфузіології в 15 районах області. В Центрі функціонують відділення комплектування донорських кадрів, виробництва компонентів крові, 2 лабораторних відділення, відділ виробництва препаратів крові, відділ контролю якості, 2 виїзні бригади, які проводять заготівлю донорської крові в усіх районах області та в організованих колективах м. Харкова.
Центр займається організацією донорства, заготівлею, тестуванням та переробкою донорської крові, виготовленням з неї компонентів та препаратів, їх зберіганням та забезпеченням ними лікувально–профілактичних закладів Харківської області.
Для забезпечення повної потреби медичних закладів області у компонентах та препаратах крові спеціалісти з питань переливання крові (трансфузіологи) мають заготовляти понад 20000 літрів донорської крові на рік.
2250 мешканців Харківської області мають звання «Почесний донор України».