Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківська область посідає І місце по Україні за показником приросту кількості корів

Харківська область посідає І місце по Україні за показником приросту кількості корів

За показником приросту кількості корів Харківська область посідає І місце по Україні (3% в цілому по області), овець і кіз - 4-те (на 4%) та 5-те по зростанню чисельності птиці (на 12,3% ). Це повідомив у ході спільного засідання колегії Харківської облдержадміністрації та зборів адміністративно-господарського активу області заступник голови Харківської облдержадміністрації Віталій Алексейчук.

За його словами, у молочному скотарстві наглядним проявом цього є збільшення кількості господарств, на фермах яких утримується 500 і більше корів. На початок 2009 року таких господарств в цілому по області було 22 и ними вироблялося 48% від загального обсягу виробництва по сільгосппідприємствах. Зараз таких господарств в області 25, частка їх виробництва склала 59%. У 2010 році ними вироблено 103,1 тис. тонн молока.
В цілому по області станом на 1 травня досягнуто зростання чисельності дійної череди на 2,5 тис. голів порівняно з відповідною датою минулого року.
«Головне, вдалося переломити ситуацію на краще в сільськогосподарських підприємствах. Сьогодні в цій категорії господарств утримується 40,3 тис. корів, їх чисельність порівняно з минулим роком збільшилася на 607 голів. Стабілізація та приріст поголів’я дійної череди досягнуто у 20 районах області», - повідомив Алексейчук. 
У той же час він зазначив, що можливості поповнення дійного стада були використані районами недостатньо.   «В цьому питанні ми повинні наполегливо працювати в трьох напрямках: власне відтворення стада, закупівля племінного поголів’я в кращих господарствах області і України, а також поповнення стада сільгосппідприємств за рахунок закупівлі телиць в особистих господарствах населення», - підкреслив Віталій Алексейчук.  
За його словами, при загальній позитивній ситуації в цілому по області, скорочення чисельності корів порівняно з минулим роком допущено в 7 районах, серед них найбільше: у Валківському – на 182 голови, Дергачівському – на 149 голів, Богодухівському – на 92 голови та Лозівському – на 83 корови.