Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові відкрилася виставка, присвячена Альфреду Федецькому

У Харкові відкрилася виставка, присвячена Альфреду Федецькому

Сьогодні у Харкові в рамках III Міжнародного фестивалю короткометражного кіно «Харьковская сирень» відбулося відкриття виставки, присвяченої піонеру харківського кіно, видатному фотографу Альфреду Федецькому. В урочистому відкритті виставки взяли участь Генеральний консул Польщі в Харкові Ян Гранат, Голова Національної спілки кінематографістів Сергій Тримбач, член журі кінофестивалю «Харьковская сирень», кінокритик Володимир Миславський, ректор Харківського національного університету мистецтв імені І.П. Котляревського Тетяна Вєркіна.

«У нашій спілці 1250 кінематографістів, і серед них є чимало харків'ян. Те, що в Харкові є такі фестивалі, виставки, видаються такі книги, дозволяє нам сподіватися, що кількість талановитих кінематографістів у Харкові буде збільшуватися. Харків - культурне місто, і духовна пам'ять про наших предків повинна нас об'єднувати. Спасибі всім, хто організовує цей фестиваль і сприяє таким чином нашому єднанню», - зазначив у ході відкриття виставки Сергій Тримбач.

«Федецький подарував нам багато прекрасних фотографій, багато дуже цікавих досягнень. Він був чудовим фотографом, але займався також багатьма іншими речами, наприклад, звуком, який і став містком між фотографією та кіно. Ми можемо на його фотографіях багато побачити, багато дізнатися про ту епоху, і я дуже радий, що тут ми можемо побачити цю виставку», - відзначив у свою чергу Ян Гранат.

Тетяна Вєркіна також відзначила велику роль, яку зіграв Альфред Федецький для університету мистецтв.

«Федецький, сам того не знаючи, є ангелом-охоронцем нашого вузу. У кабінеті ректора висить портрет Петра Ілліча Чайковського роботи Альфреда Федецького з дарчим написом Петра Ілліча з побажанням музикантам всього найкращого. Цей портрет був подарований тоді ще Харківському музичному училищу. Також у нас є ще один портрет роботи Альфреда Федецького - це портрет засновника нашого закладу Петра Слатіна. Це наші святині», - розповіла вона.