Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Польська діаспора Харкова відзначила День Конституції

Польська діаспора Харкова відзначила День Конституції

6 травня у Харківському національному театрі опери та балету ім. М. Лисенка відбулися урочистості з нагоди Дня Конституції Республіки Польща. У заході взяли участь: заступники голови Харківської обласної державної адміністрації Вадим Ландсман та Ігор Шурма, начальник Головного управління зовнішньоекономічних зв'язків і міжнародних відносин ХОДА Анатолій Педешко,заступник Харківського міського голови з питань охорони здоров'я та соціальної політики Світлана Горбунова-Рубан, Дніпропетровський міський голова Віталій Мархасін, члени дипломатичного корпусу та співробітники Генерального консульства РП у Харкові,а також представники польської діаспори та культурних кіл Харкова.

В офіційній частині урочистості Генеральний консул Республіки Польща в Харкові Ян Едвард Гранат подякував присутнім за інтерес до національного свята Республіки Польща, а також познайомив усіх з історією затвердження Конституції 3 травня 1791 року, яка є найстарішою в Європі.

Заступник керівника Харківської області Вадим Ландсман звернувся до гостей торжества зі словами: «Ми сьогодні присутні при дивовижній події в історії чудової країни, яка є нашим сусідом і братом, - зазначив він. - Історії Польщі та України нерозривно пов'язані, тому, коли страждала Польща, то страждала і Україна. Я думаю, що зараз у взаєминах наших країн настав чудовий період, який має продовжуватися і розвиватися. Польща і Україна повинні жити в мирі та злагоді. Вітаю вас зі святом, бажаю Польщі процвітання, а також бажаю нам і вам зустрітися через рік у фіналі чемпіонату Європи з футболу і зіграти внічию».

Концерт продовжив виступ польського балету «Cracovia Danza», який є єдиним професійним колективом в Польщі, що виконує історичні танці.

Довідка: Конституції Республіки Польщі в цьому році виповнилося 220 років. Вона була прийнята 3 травня 1791, і є самою старшою в Європі. Польща проголошувалася країною під управлінням спадкової конституційної монархії і парламенту, який обирався на два роки. Через рік, у результаті поділу території між Пруссією, Росією і Австрією, Польща втратила самостійність, але в 1918 році країна знову возз'єдналася, і 3 травня був проголошений офіційним святом.