Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Закон «Про доступ до публічної інформації» стане серйозним кроком до взаєморозуміння держави і громадянського суспільства. Володимир Нікітін

Закон «Про доступ до публічної інформації» стане серйозним кроком до взаєморозуміння держави і громадянського суспільства. Володимир Нікітін

«Проект закону «Про доступ до публічної інформації» був підготовлений головою парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації Андрієм Шевченком ще в 2008 році. Розробляла його ціла група людей, що представляють громадянське суспільство. Закон «Про доступ до публічної інформації» пройшов досить велике опрацювання у Верховній Раді, але основні параметри цього закону збереглися», - зазначив сьогодні під час семінару-наради з керівниками комунальних ЗМІ області політолог, професор, кандидат історичних наук Володимир Нікітін. 

Також він акцентував увагу на тому, що в законі «Про інформацію» та законі «Про доступ до публічної інформації» говориться про те, що держава володіє інформацією, яку вона виробляє або отримує у процесі своєї діяльності і є розпорядником цієї інформації. «Згідно з цим законом, громадянин автоматично матиме право на отримання такої інформації, а держава буде зобов'язана надати її», - підкреслив Володимир Нікітін. 

За його словами, закон «Про інформацію» у новій редакції є змістовним законом, який встановлює правову норму, а закон «Про доступ до публічної інформації» - це процедурний закон, який орієнтований на реалізацію норм закону «Про інформацію». 

«Якщо ці закони запрацюють, як слід, то це буде величезним кроком держави вперед до взаємодії з громадянським суспільством», - підкреслив Володимир Нікітін.