Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Коли люди побачать абсолютну прозорість схеми передачі землі в приватну власність, рівень підтримки цієї ідеї виросте. Михайло Добкін

Коли люди побачать абсолютну прозорість схеми передачі землі в приватну власність, рівень підтримки цієї ідеї виросте. Михайло Добкін

На даний момент ідея передачі землі у приватну власність має недостатньо високу підтримку в суспільстві. Як зазначив 21 березня в ході програми «Зворотний зв'язок» на обласному радіо голова ХОДА Михайло Добкін, це пов'язано з тим, що людям ще не показали механізм, за допомогою якого ця робота буде здійснюватися.

«Я думаю, коли будуть надані механізми, і всі побачать абсолютну прозорість цієї схеми, то рівень підтримки людей зросте. Всі розвинуті держави давно пройшли цей шлях, і я не знаю успішних прикладів, де була б така ситуація, як у нас. Всі знаходяться в підвішеному стані: сьогодні ти можеш займатися землею, працювати на перспективу, вкладаючи в неї найкращі добрива, а завтра в тебе її відберуть, тому що ніяких гарантій немає. Звідси і ставлення таке споживацьке», - підкреслив Михайло Добкін.

За його словами, передача землі у приватну власність дозволить їй стати хорошою заставою в кредитуванні, що в свою чергу призведе до здешевлення кредитів.

«Як тільки земля стане предметом застави, кількість пропозицій щодо фінансування буде перевищувати попит, бо з'явиться реальний механізм надання кредитів. Чим більше буде пропозицій від банків, тим дешевше буде кредит. У сьогоднішній ситуації банківський сектор з побоюванням ставиться до аграріїв, тому що ризики дуже великі, адже банки в якості застави найчастіше беруть майбутній урожай, але всі пам'ятають, що було з ним у минулому році. Тут земля - ​​це той інструмент, який миттєво відкриває шлях перед фінансовими потоками в сільське господарство», - підкреслив голова області.

Також Михайло Добкін підкреслив, що передача землі у приватну власність дозволить заощадити державні гроші і спрямувати їх на розвиток сільського господарства, а не на покриття витрат приватних підприємств, як це відбувається зараз.