Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Сільгоспвиробники в Україні отримають право експортувати зерно

Сільгоспвиробники в Україні отримають право експортувати зерно

В Україні готується нове законодавство, що регламентує експорт зерна за межі країни. Згідно з документом, право на експорт сільгоспсировини отримають самі аграрії, а також спеціально створена державна компанія. Як відзначив в ході прес-конференції 28 лютого голова ХОДА Михайло Добкін, така система буде вигідна всім - і державі, і сільгоспвиробникам.

«Вводиться цивілізована система закупівлі зерна у сільгоспвиробника. Відсіялося підприємство озимими - одержує 50% передоплати за той урожай, який ще не зійшов, причому за фіксованою ціною. Посіви зійшли - ще 25%, а останню частину отримують тоді, коли зерно вже перевезено до сховища.

При цьому йде чітка прив'язка до біржових цін. Якщо з моменту першої передоплати до моменту останнього розрахунку вартість зерна виросла, то останній платіж буде враховувати збільшення вартості зерна на світових ринках. Фактично робиться постійний перерахунок», - підкреслив Михайло Добкін.

За його словами, на прибуток, отриманий державною компанією, в країні будуть будуватися елеватори і вагони для транспортування зерна, яких зараз не вистачає.