Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Вирішення проблеми протидії торгівлі людьми в Харківській області потребує комплексного державного підходу

Вирішення проблеми протидії торгівлі людьми в Харківській області потребує комплексного державного підходу

24 лютого 2011 року в Головному управлінні у справах сім’ї, молоді та спорту Харківської облдержадміністрації відбулося засідання «круглого столу» за результатами громадського моніторингу реалізації державної політики у сфері протидії торгівлі людьми в Харківській області. Проведення моніторингу було ініційовано Міжнародним жіночим правозахисним центром «Ла Страда – Україна» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Королівства Данії з метою вивчення проблем, що виникали під час реалізації Державної програми протидії торгівлі людьми на період до 2010 року і розробки рекомендацій щодо покращення цієї діяльності та напрацювання пропозицій до проекту наступної Державної програми.

У заході взяли участь Президент Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда – Україна», представники облдержадміністрації, Харківського обласного центру зайнятості, Об’єднання профспілок Харківської області та громадських організацій, які займаються проблематикою протидії торгівлі людьми в регіоні.

В Харківській області моніторинг проводився за напрямами: діяльність правоохоронних органів з протидії торгівлі людьми; заходи з попередження торгівлі людьми; організація соціальної роботи з ідентифікації, надання допомоги та підтримки постраждалим від торгівлі людьми, створення умов для їх реінтеграції; нормативна та інституційна діяльність з питань протидії торгівлі людьми; підготовка фахівців з питань протидії торгівлі людьми.

За даними моніторингу, за період с 2006 по 2010 рік у результаті дії, направлених на запобігання торгівлі людьми в області було порушено понад 100 кримінальних справ. За моніторинговий період були виявлені факти трудової і сексуальної експлуатації, а також торгівлі дітьми.

За висновками моніторингу, працівники правоохоронних органів Харківської області ведуть достатнього активну роботу з протидії торгівлі людьми, але незадовільний стан матеріально-технічного забезпечення правоохоронців, низькою є ефективність судових покарань за торгівлю людьми. Ці проблеми потребують комплексного державного підходу, їх неможливо вирішити на регіональному рівні

Роботу з профілактики та попередження торгівлі людьми в області моніторингом визнано позитивною: проблема знаходила відображення на шпальтах харківських газет, в випусках теленовин та повідомленнях Інтернет-ЗМІ. З квітня 2008 року в області працює консультативна «гаряча лінія»  (057) 714-38-50 з попередження торгівлі людьми.

Серед основних рекомендацій за результатами моніторингу можна зазначити: ініціювання питання щодо створення кризового центру для надання допомоги постраждалим від торгівлі людьми; розробку спецкурсу із запобігання торгівлі людьми для держслужбовців; вироблення на обласному рівні дієвого механізму перенаправлення осіб, які постраждали від торгівлі людьми, як чіткої системи послуг з реабілітації та реінтеграції постраждалих, залучення потенціалу державних установ і громадських організацій, оптимізація фінансових ресурсів, що виділятимуться на цю діяльність.