Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові відбулося засідання державної протиепізоотичної комісії при обласній державній адміністрації

У Харкові відбулося засідання державної протиепізоотичної комісії при обласній державній адміністрації

27 січня у Харкові заступник голови ХОДА Віталій Алексейчук провів засідання державної протиепізоотичної комісії при обласній державній адміністрації. У ході засідання було визначено заходи для попередження занесення в Харківську область африканської чуми свиней, кілька спалахів якої було зафіксовано з початку року в Російській Федерації.

Як повідомив Віталій Алексейчук, протягом 2010 року на території Російської Федерації було зареєстровано більше 70 спалахів захворювання свиней африканською чумою. З початку поточного року в Росії виявлено 3 неблагополучні пункти, в тому числі захворювання зареєстровано у диких кабанів на території Ростовської області, де загинуло 53 тварини. За словами заступника голови області, у випадку захворювання свиней на африканську чуму сільське господарство держави несе величезні збитки, тож усі служби в Харківській області мають докласти максимум зусиль, щоб не допустити це захворювання на територію України.

«У разі виникнення хвороби вживаються дуже жорсткі заходи в країні, що призводить до колосальних економічних збитків. Це перш за все повне знищення поголів’я у вогнищі захворювання і забій тварин в 20 кілометровій карантинній зоні.

Хочу нагадати, що через територію Харківської області проходять транспортні та повітряні шляхи, які пов’язані з регіонами Південного федерального округу Російської Федерації, в яких зареєстрована африканська чума свиней. Це створює загрозу занесення цього особливо небезпечного захворювання на територію області, і єдиним засобом недопущення цього є дотримання чинних ветеринарно-санітарних вимог та охоронно-карантинних заходів в спеціалізованих господарствах, які повинні здійснюватись на території області і на державному кордоні», - підкреслив Віталій Алексейчук.