Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Відбулася виїзна нарада з питань вивчення позитивного досвіду впровадження електричного опалення

Відбулася виїзна нарада з питань вивчення позитивного досвіду впровадження електричного опалення

Сьогодні відбулася виїзна нарада з питань вивчення позитивного досвіду впровадження електричного опалення виробничих і офісних приміщень ВАТ «Торчпрібор». У нараді взяв участь начальник управління паливно-енергетичного комплексу Харківської облдержадміністрації Василь Без'язичний, керівники бюджетних організацій, промислових підприємств та ін.

Як зазначив Василь Без'язичний, в Харківській області затверджена і реалізується програма з впровадження енергозберігаючих технологій. «У рамках цієї програми розробляються різні технології. 2 роки тому в Золочівському районі відбувся великий семінар з електроопалення: використання тенових котлів, конвекторів, електродних котлів та ін. Зараз ми дивимося, які досягнуті результати. ТОВ «Промелектро» і ВАТ «Точприлад» вже досягли певних результатів, тому ми вирішили показати цю систему іншим підприємствам і бюджетним організаціям», - підкреслив Василь Без'язичний.

За його словами, зараз на ВАТ «Точприлад» електроенергією опалюється близько 6 тис.кв.м. Крім того, така система опалення впроваджена в одному з корпусів у санаторії «Березовські мінеральні води».

Як повідомив голова правління ВАТ «Точприлад» Анатолій Печенов, на підприємстві впроваджена система опалення на базі електродних котлів. «Для опалення кожного поверху використовується по два котли по 36 кВт. Від котлів насоси качають воду по системі опалення. ККД електродного котла становить 98-99%. Крім того, економія досягається за рахунок використання тризонного тарифу на електроенергію. Вночі, коли вартість електроенергії значно нижча, ми розігріваємо котли по максимуму, накопичуючи теплоносій у теплоаккумуляторах. Тепло з акумуляторів використовується вдень. Вартість опалення при використанні такої системи складає 3-3,2 грн. За 1 кв.м, при центральному опаленні - 7-7,5 грн. », - підкреслив Анатолій Печенов.

За його словами, витрати на установку системи склали близько 70 тис.грн., вартість котла - до 3 тис. грн., блок керування і комутації - 2,5 тис.грн., насос - 1,5 тис.грн., акумуляторний бак - 2,5 тис.грн. Період окупності системи складає два опалювальних сезони.