Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В обласній клінічній лікарні відкрився відремонтований операційний блок

В обласній клінічній лікарні відкрився відремонтований операційний блок

Сьогодні голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін та заступник голови ХОДА Ігор Шурма взяли участь в церемонії відкриття відремонтованого операційного блоку (складається з 7 спеціалізованих операційних) Комунального закладу охорони здоров’я «Обласна клінічна лікарня – центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф».  

Операційний блок розташований в основному дев’ятиповерховому лікувальному корпусі медичного закладу. Впродовж останніх трьох місяців здійснено капітальний ремонт операційного блоку (капітальні ремонтні роботи не проводились з часу введення будівлі в експлуатацію у 1988 році), на проведення ремонту використано 2,7 млн. грн.

Повністю замінено покриття стелі, стін та підлоги оперблоку,відремонтована система опалення, проведена повна заміна вертикальних мереж водопостачання і каналізації. Оновлена система електропостачання із використанням сучасних освітлювальних енергозберігаючих пристроїв, які дозволять у 5-8 разів зменшити витрати на електричну енергію та збільшити термін їх експлуатації. Для забезпечення безперебійної роботи у разі аварійного відключення електроенергії дві операційні обладнані автономним резервним джерелом електропостачання, завдяки чому є можливість продовжувати безперебійну роботу протягом 12 годин. Проведено перепланування розташування операційних та виділення відокремленої операційної для хірургічного лікування гнійних та септичних хворих.
Усі операційні обладнані сучасними кліматичними системами кондиціонування повітря з приточно-витяжною вентиляцією та антибактеріальними фільтрами, що забезпечує оптимальні умови для проведення складних оперативних втручань та повністю відповідає санітарним та екологічним вимогам до таких приміщень.
Повністю оновлені мережі киснезабезпечення. Операційні обладнані системою безпечної подачі медичних газів, стиснутого повітря та виведення відпрацьованих газів, що дозволяє використовувати сучасні наркозні станції та додержуватись всіх норм техніки безпеки та умов праці для операційної бригади та для перебування у приміщенні пацієнта.

Довідка. В обласній лікарні щорічно проводиться понад 11 тисяч оперативних втручань, у тому числі майже 3,5 тисяч здійснюються в оперативному блоці основного дев’ятиповерхового лікувального корпусу закладу (це операції підвищеної складності на органах грудної та черевної порожнини, у т.ч. операції на «відкритому» серці із виконанням аорто-коронарного шунтування із використанням апарату штучного кровообігу та можливістю замінного переливання аутокрові апаратом «Сеll saver 5+» (зберігаючий клітини крові); на головному та спинному мозку; на судинах тіла та кінцівок, гінекологічні втручання будь-якої складності; ендопротезування великих суглобів, а також весь спектр загальнохірургічних втручань при гострих хірургічних захворюваннях та їх ускладненнях, а також при хронічній хірургічній патології у складних випадках тощо).