Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Немає підстав говорити про перевищення епідпорогу у Харківській області. Ігор Шурма

Немає підстав говорити про перевищення епідпорогу у Харківській області. Ігор Шурма

Як зазначив в ефірі програми «Ранковий ексклюзив» обласного державного радіо заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма, немає підстав говорити про те, що епідпоріг в Харківській області перевищений. «Харківська область чи не єдиний регіон східної України, який не вводив карантин. Не можна сказати, що діти та дорослі в нашій області не хворіли. Було багато захворювань, і сьогодні люди хворіють, але своєчасні та ефективні управлінські рішення дозволили уникнути широкого розповсюдження грипу та гострих респіраторних захворювань», - підкреслив Ігор Шурма.

За його словами, після панічної ситуації зі «свинячим» грипом у 2010 році, всі очікували більш агресивної ситуації з захворюваннями на грип та ГРВІ цього року. «На щастя, рівень захворюваності в області цього року не виглядає критичним. Але ми повинні усвідомлювати, що попереду у нас ще половина січня, цілий лютий, березень та квітень – це той період, коли ми можемо піддаватися агресії вірусів», - підкреслив Ігор Шурма.

Заступник голови ХОДА також зазначив, що минулий рік навчив тому, що не потрібно чекати критичної точки, коли потрібно закривати всі школи. «Потрібно локалізувати інфекції у момент їх виявлення. Коли на початку осені був спалах захворюваності в одній із шкіл Валківського району, ми не побоялися закрити цю школу на певний час. Завдяки цьому нам вдалося повністю ліквідувати джерело інфекції. Комісія Міністерства охорони здоров’я визнала наш досвід позитивним. Цього року ми йдемо шляхом активного виявлення інфекційних хвороб, локалізації джерел інфекції. Тобто ми можемо закрити 1 клас в школі або цілу школу в окремому районі, але ми не чекаємо загального росту захворюваності, щоб інфекція розповсюдилася до такого рівня, коли крім загальних карантинних заходів вже нічого не допомагає. Такі локальні, оперативні та злагоджені дії облдержадміністрацій, райдержадміністрацій, медиків, санепідслужби та освітян є надзвичайно ефективними», - зазначив Ігор Шурма.

Він також підкреслив, що після поновлення навчання у дитячому садку, класі чи школі після карантину чи канікул, всі діти проходять медогляд. «Достатньо 10 хворих дітей, щоб породити другу хвилю захворюваності. Минулого року ми запровадили у школах и дитячих садках санітарні пости. У перші дні після поновлення навчання лікарі оглядають кожну дитину, і всі, у кого виявляються ознаки простудних та вірусних захворювань, відсторонюються від навчання», - зазначив Ігор Шурма.

Теги