Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Пенсійна реформа не має альтернативи

Пенсійна реформа не має альтернативи

Головною метою пенсійної реформи в Україні, обговорення якої відбулося 12 січня у великій залі Будинку Рад за участю представників головних управлінь Пенсійного фонду України в Харківський, Сумський та Полтавський областях, є: - стабілізація пенсійної системи та гарантування виплати пенсій на довгострокову перспективу; - стабілізація фінансового стану державного бюджету; - ліквідація надмірного розриву у розмірах пенсій із солідарної системи; - забезпечення справедливої системи розподілу пенсійних коштів; - створення для людей можливості накопичувати максимальний розмір пенсії виходячи із власних доходів.

На засідання говорилося, що в Україні, як і в усьому світі, продовжуються процеси старіння населення, при цьому пенсійний вік у нас – один з найнижчих у світі. Вже у 2005 році кожен працюючий буде утримувати одного пенсіонера. В 2009 році дефіцит бюджету Пенсійного фонду України складав 30 млрд грн., у 2010 – 26,6 млрд грн., у 2011 – за умови відсутності реформ – досягне 20 млрд грн.

Якщо нічого не змінювати, дефіцит пенсійної системи зростатиме, почнуться затримки з виплатами, що остаточно розбалансує солідарну пенсійну систему. Є два шляхи вирішення цієї проблеми – або зменшувати розмір пенсії, або просити громадян працювати довше. Україна обрала другий варіант.

При цьому пенсійний вік буде підвищуватися поступово – для жінок з 55 до 60 років упродовж 10 років на 6 місяців кожного року, починаючи з 1 лютого 2011 року. На період підвищення віку пенсія жінок буде збільшуватися на 2,5% за кожний рік. За десять років розмір пенсії може зрости на 25%. Для чоловіків пенсійний вік з 60 до 62 років підвищиться лише для держслужбовців.

Умови нарахування та виплати пенсій для нинішніх пенсіонерів залишаються незмінними. Максимальний розмір пенсії обмежується 12 прожитковими мінімумами. Спеціальні пенсії на період роботи пенсіонера буде знижено до загального рівня. Нинішні спецпенсії буде заморожено.

Також відзначалося, що для покращення умов пенсійного забезпечення працівників бюджетної сфери (освіти, культури та охорони здоров’я) при виході на пенсію запроваджується одноразова допомога у розмірі 10 призначених пенсій. Планується запровадження накопичувального рівня пенсійної системи.