Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У 2010 році багато уваги було приділено питанню спрощення перетину державного кордону громадянами Росії та України. Василь Хома

У 2010 році багато уваги було приділено питанню спрощення перетину державного кордону громадянами Росії та України. Василь Хома

Як зазначив в ефірі програми «Ранковий ексклюзив» обласного державного радіо заступник голови – керівник апарату Харківської облдержадміністрації Василь Хома, у 2010 році багато уваги приділялося питанню спрощення перетину громадянами Росії та України державного кордону. Зокрема, було проведено декілька робочих зустрічей делегацій Бєлгородської та Харківської областей, результатом яких стала низка пропозицій, що були передані на розгляд Кабінету міністрів України та Уряду Російської Федерації.  

За словами Василя Хоми, 20 жовтня 2010 року відбулася спільне робоче засідання представників Бєлгородської та Харківської областей, на якому були обговорені питання перетину кордону через місцеві пункті пропуску та напрацьовані пропозиції для губернаторів 2 областей. 5 листопада 2010 року на території Харківської області відбулося засідання спільної робочої групи під головуванням губернаторів Харківської та Бєлгородської областей. За результатами цього засідання було підписано протокол, який передбачає внесення змін до існуючого порядку перетину українсько-російського кордону.

Зокрема, пропонується дозволити пропуск пасажирських автобусів, які здійснюють рейси до населених пунктів прикордонних областей, через місцеві пункти пропуску. Друга пропозиція стосується розширення поняття «прикордонна територія» до меж прикордонних області, а не лише окремих районів. Крім того, на цьому засідання голова ХОДА Михайло Добкін визначив як один із пріоритетів прикордонного співробітництва між Харківської та Бєлгородської областями будівництво міжнародного вантажного терміналу на кордоні Росії та України.

У другій декаді грудня 2010 року в Москві відбулося спільне засідання українсько-російської робочої групи, на якому розглядалося питання щодо діяльності і облаштування місцевих пунктів пропуску. «Російська сторона пропонувала різні варіанти, в тому числі і питання, яке стосувалося закриття місцевих пунктів пропуску. Нам вдалося відстояти позицію про збереження місцевих пунктів пропуску. Також розглядалося питання уніфікації законодавства України та РФ щодо прикордонного співробітництва. На цьому засідання розглядалися і інші питання, які стосуються облаштування кордону, зокрема, його демаркації. Наступне засідання комісії з демаркації відбудеться у січні у Харкові», - зазначив Василь Хома.