Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Стратегія розвитку Харківщини до 2020 року має принципові відмінності від попередніх документів. Микола Кизим

Стратегія розвитку Харківщини до 2020 року має принципові відмінності від попередніх документів. Микола Кизим

Під час прес-конференції 27 грудня директор науково-дослідного центру індустріальних проблем розвитку НАН України Микола Кизим розповів про відмінність Стратегії розвитку Харківщини до 2020 року від попередніх двох документів - Стратегій розвитку до 2011 і 2015 років. За його словами, простежується певна спадковість всіх трьох стратегій, оскільки всі вони описують розвиток одного регіону, в якому змінюється ситуація, але є і принципові відмінності.  

«Перша стратегія, яка розроблялася з Євгеном Кушнарьовим, була практично першою в Україні. Багато її положеннь потім увійшли в основу офіційних документів Мінекономіки. За основу цієї стратегії ми взяли природно-ресурсний потенціал Харківської області та ефективність його використання. Хочу підкреслити, що Стратегія розвитку до 2011 року писалася з нуля, не маючи під собою ніякої нормативної бази. 
Надалі в економіці актуалізувалася концепція конкурентоспроможності країни, тому в основі наступного документу - Стратегії розвитку до 2015 року - була закладена концепція конкурентоспроможності регіону. Була проведена оцінка Харківщини в порівнянні з іншими регіонами України, вказані параметри, за якими ми відстаємо і лідируємо. Це була по суті монографія, яку писали 2-3 людини вчених і яку не ухвалила обласна рада. Була б ухвалена Стратегія до 2015 року - регіон давно б отримував додаткове фінансування на підставі договору з КМУ. 
Стратегія сталого розвитку Харківської області до 2020 року - принципово новий документ з абсолютно іншою ідеологією. Від попередніх стратегій його відрізняє те, що в його основу закладено принцип стійкості. ООН давно ухвалила рішення, що всі країни світу, розробляючи програми і стратегії розвитку, мають обов'язково закладати в них принцип стійкості, який говорить: розвиваючи економіку на благо людини, економіка не повинна порушувати природне навколишнє середовище. У Стратегії розвитку Харківщини до 2020 року враховується безліч факторів, які в тому числі спровокували розвиток економічної кризи, в неї закладені принципи національної безпеки, враховані питання діффенціаціі розвитку регіонів, депресивність регіонів», - зазначив Микола Кизим. 
За його словами, стійкість розвитку будь-якого регіону визначається територіальним розподілом, тому в Стратегії закладена модель «центр-периферія», яка визначає пріоритетність розвитку сіл та малих міст і реально від кожного з більш ніж 80-ти розробників було отримано та враховано понад 400 конкретних пропозицій.