Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Чисельність тракторів і комбайнів, іншої техніки в цілому по господарствах області продовжує зменшуватися

Чисельність тракторів і комбайнів, іншої техніки в цілому по господарствах області продовжує зменшуватися

На початок поточного року сумарна енергетична потужність машинно-тракторного парку сільськогосподарських підприємств області складала 2 млн. 946 тис. кінських сил. Це у 1,7 рази менше проти 2000 року і у 2,4 рази менше порівняно із 1990 роком. Забезпеченість енергетичними потужностями сільськогосподарських підприємств у розрахунку на 100 гектарів посівної площі складає лише 253 кінські сили. Це на 15% менше, ніж в середньому по Україні.  

Про це на спільному засіданні колегії обласної державної адміністрації та зборів господарського активу області повідомив заступник голови ХОДА Віталій Алексейчук:

«За звітами, які ми чули протягом останніх років, може скластися враження, що із технічним забезпеченням сільського господарства – основи впровадження сучасних технологій виробництва продукції рослинництва і тваринництва - все гаразд. Але в дійсності це не так.

Незважаючи на те, що обсяги капіталовкладень на технічне оновлення сільськогосподарського виробництва дійсно зростають і сільгоспвиробники, дійсно, щороку закупляють більше тракторів, комбайнів і інших сільськогосподарських машин, при чому сучасних, ще більше доводиться їх списувати внаслідок фізичного і морального старіння. Як наслідок, чисельність тракторів і комбайнів, іншої техніки в цілому по господарствах області все ще продовжує зменшуватися».

Не сприяє збільшенню цього показника і фактичне нефінансування з обласного бюджету ухваленої ще в 2008 році обласної програми із забезпечення агропромислового комплексу області сільськогосподарською технікою виробництва підприємств Харкова і області на 2008 – 2015 роки. «Користуючись нагодою, прошу присутніх тут депутатів обласної ради врахувати вище наведені цифри і не допустити повторення минулих років щодо фінансування зазначеної програми», - підкреслив Віталій Алексейчук.