Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На базі пологового будинку №5 м.Харкова буде створений обласний клінічний перинатальний центр. Ігор Шурма

На базі пологового будинку №5 м.Харкова буде створений обласний клінічний перинатальний центр. Ігор Шурма

Як повідомив сьогодні заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма, на базі КУОЗ «Спеціалізований міський клінічний пологовий будинок №5 м. Харкова» планується створити обласний клінічний перинатальний центр. «Харківська область на сьогодні не має жодного пологового будинку обласного значення. Де-факто люди з області постійно користуються послугами міських пологових будинків. В зв’язку з цим було ухвалене рішення про передачу з 1 січня 2011 року пологового будинку №5 м.Харкова з комунальної власності Харкова до спільної власності територіальних громад області. Крім того, ухвалене рішення про створення на базі даного закладу обласного клінічного перинатального центру, який буде надавати висококваліфіковану, спеціалізовану акушерсько-гінекологічну та неонатальну медичну допомогу», - зазначив Ігор Шурма.

За його словами, цей центр надаватиме медичну допомогу ІІІ рівня. На сьогодні таку допомогу мешканкам районів області надає центр акушерства та гінекології комунального закладу «Обласна клінічна лікарня – центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф», де функціонує 140 ліжок, в т.ч. 40 пологових ліжок, 40 патології вагітності та 60 гінекологічних. «Цей ліжковий фонд не в змозі повністю забезпечити потребу області у спеціалізованій медичній допомозі, враховуючи, що близько 3 тисяч вагітних в районах області мають ту чи іншу акушерську патологію. Саме тому, назріла нагальна проблема щодо організації обласного перинатального центру, де буде створена цілісна система надання високоспеціалізованої допомоги, починаючи з підготовки жінки з групи ризику до вагітності, спостереження її під час вагітності, надання високо спеціалізованої допомоги породіллі, а також її новонародженій дитині», - підкреслив Ігор Шурма.

Він також повідомив, що зараз ведуться переговори про передачу на баланс пологового будинку №5 усіх будівель міської клінічної лікарні №1, що дозволить розширити можливості закладу та розмістити додаткові відділення.

Довідка. Щорічно в області народжується близько 27 тисяч немовлят. У пологових стаціонарах Харкова відбувається близько 16 тис. пологів, з них – 5,5 тис. пологів у жінок, які проживають в районах області.