Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На базі УкрНДІ протезування розробляється методика цілісної реабілітації людей з особливими фізичними потребами. Ігор Шурма

На базі УкрНДІ протезування розробляється методика цілісної реабілітації людей з особливими фізичними потребами. Ігор Шурма

15-17 грудня у Харкові, на базі Українського науково-дослідного інституту протезування, відбувається міжнародний науково-практичний семінар «Питання підвищення ефективності реабілітації пацієнтів з захворюваннями опорно-рухового апарату та підготовка їх до професійної реабілітації». Участь у роботі семінару взяв заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма.

«Однієї з найбільш складних категорій інвалідів є люди з обмеженою можливістю руху і самообслуговування. Саме цією проблемою займається єдиний в Україні НДІ протезування як провідна галузева науково-практична установа. Його практика стала прикладом реалізації дійсно комплексного підходу до реабілітації цієї складної групи пацієнтів, що дозволив: максимально реалізувати реабілітаційний потенціал пацієнта і сформувати дійсно індивідуальний підхід до його реалізації; оптимально підібрати технічні засоби реабілітації і, найголовніше, освоїти їх, тобто дати можливість надалі ефективно ними користуватися, обрати професію в майбутньому», - зазначив Ігор Шурма.

За його словами, особливого підходу потребує реабілітація осіб працездатного віку, яких в клініці інституту щороку перебуває біля 450 осіб. «Комплексна реабілітація таких пацієнтів з застосуванням технічних засобів реабілітації потребує дотримання послідовності етапів реабілітаційного процесу від визначення реабілітаційного потенціалу до оцінки ефективності проведеного курсу. В комплексі реабілітаційних заходів для цього контингенту повинно враховуватися можливість їх працевлаштування, над якою широко працюють центри професійної реабілітації. Виважений підхід до вибору професії, підготовка інваліда і якісне навчання обраній професії, а також опанування навичками побутових та трудових операцій — шлях до подальшої успішної адаптації в суспільстві», - підкреслив Ігор Шурма.