Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У кожного регіону є специфічні проблеми, які потрібно вирішувати на місці. Микола Кизим

У кожного регіону є специфічні проблеми, які потрібно вирішувати на місці. Микола Кизим

Як зазначив 14 грудня у ході круглого столу за участю голів постійних комісій обласної ради з метою обговорення проекту Стратегії сталого соціально-економічного розвитку Харківської області до 2020 року директор Національного дослідницького інституту індустріальних проблем розвитку НАУ Микола Кизим, в Харківській області є ряд проблем, які необхідно вирішувати на місці.

«У нас є свої специфічні проблеми, тому ми повинні з урахуванням тих напрямків, які на державному рівні визначені як пріоритетні, частково трансформувати їх на себе. Держава нас зобов'язує брати участь у розвитку пріоритетів країни, але в той же час у нас є такі специфічні проблеми, які треба вирішувати на місці», - підкреслив Микола Кизим.

За його словами, до числа таких питань відносяться проблеми сільських територій і малих міст. Зокрема, мова йде про відродження виробництва на селі, що забезпечило б роботою сільських жителів, а також про відновлення малих міст, які за останні роки втратили містоутворюючі підприємства.

«Наприклад, в Ізюмі я протягом останніх 25 років був 3 рази. У 1987 році Ізюм був промисловим центром: у той час на 60 тисяч населення 28 тисяч працювали  у сфері промисловості. А зараз в Ізюмі немає промисловості. На молокозаводі працює деревообробний цех, м'ясокомбінат не працює, так само, як і харчосмакова фабрика. На оптико-механічному заводі знаходиться швейний цех і пилорама. Приладобудівний завод розбитий на 2 частини: оборонна промисловість і невеликий завод з виробництва лінзи. Причому я боюся, що і цей завод буквально за кілька місяців теж розтягнуть: до нього підбираються певні структури, які хочуть зробити його банкрутом через півтонни платини, яка є на заводі.

На ІТРЗ теж серйозні проблеми зараз. У результаті на що перетворився Ізюм - це ринки, дуже часто неврегульовані. Не може такий центр, як Ізюм, розвиватися на одних ринках», - підкреслив Микола Кизим.