Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В Харківській Обласній художній галереї відкривається виставка, присвячена православним святам та українському козацтву

В Харківській Обласній художній галереї відкривається виставка, присвячена православним святам та українському козацтву

Виставка «Православні свята. Козацтво як зберігач духовної спадщини. 400 років від дня народження І. Д. Сірка» відкривається в Обласній художній галереї 14 грудня 2010 р. В експозиції представлені художні твори Ірини Лєвшиної та Віктора Савєнкова, що зображують Православні свята, а також козацька тема – в роботах Валерія Шматька, Олександра Різниченка, Аллана Олексієнка.

Вперше в Харкові представлені на виставці роботи Ірини Лєвшиної та Віктора Савєнкова з приватної колекції доктора наук, професора Миколи Ляпунова. Художники займаються іконописом – одним з непростих жанрів образотворчого мистецтва. Вони працюють у відповідності до канонів православ’я, роботи виконують в рідкісній, змішаній техніці – гарячий батик і масляний живопис. Твори Віктора Савєнкова відносяться більш до московської школи іконопису, якій притаманні витягнуті форми та відсутність архаїчних рис. В роботах Ірини Лєвшиної спостерігаються елементи українського бароко в орнаменті.

Історичні умови буття українського народу породили яркий феномен – козацтво. Живописні полотна Валерія Шматька із зображенням козаків-героїв, роботи стилю модерн Олександра Різниченка та Аллана Олексієнка яскраво відображують цю ідею. Сюжети з витоків українського минулого передані авторами в сучасній художній інтерпретації.