Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У 2011 році в Харківській області планується виділити бюджетні кошти для компенсації процентних ставок кредитів на будівництво

У 2011 році в Харківській області планується виділити бюджетні кошти для компенсації процентних ставок кредитів на будівництво

У Харківській області готується ряд заходів, які покликані допомогти розвитку будівельної галузі. Зокрема, мова йде про часткову компенсацію процентних ставок кредитів під будівництво житла. Про це 9 грудня під час наради «Стан будівництва в Харківській області. Перспективи розвитку» повідомив голова ХОДА Михайло Добкін.

«Ми можемо провести певний регіональний експеримент: об'єднати зусилля, продумати, на які компроміси кожен з нас піде - і будівельники, і банкіри, і влада, і місцеве самоврядування. Наприклад, ми можемо знайти в бюджеті гроші на 2011 рік, і запропонувати ці гроші в якості компенсації за відсотковими ставками. Кому - нехай вирішує робоча група. Ми можемо компенсувати процентну ставку будівельним організаціям при отриманні кредиту, можемо пустити ці гроші на компенсацію процентної ставки по іпотеці», - повідомив голова області.

За словами Михайла Добкіна, компенсація процентних ставок за будівельними кредитами дозволить стимулювати будівництво житлових будинків навіть невеликими бюджетними коштами.

«Якщо ми беремо середню вартість квадратного метра - 6 тисяч гривень, і залучаємо під це кредит під 20%, виділяємо з обласного бюджету 5 мільйонів гривень (це абсолютно посильні гроші) і компенсуємо, наприклад, 7%, то ми цими грошима додатково стимулюємо будівництво 238 квартир. А скільки ми на 5 мільйонів зможемо купити квартир, щоб просто роздати їх безкоштовно? Різниця буде в рази», - підкреслив він.