Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Необхідно створити нову систему забезпечення населення житлом. Валентин Дулуб

Необхідно створити нову систему забезпечення населення житлом. Валентин Дулуб

З метою збільшення обсягів будівництва житла та створення умов його доступності для громадян доцільним є поетапне створення нової системи забезпечення населення житлом, яка передбачає солідарну участь держави і громадянина у вирішенні житлової проблеми, і в першу чергу - шляхом розгортання будівництва доступного житла. Про це сьогодні в ході наради «Стан будівництва в Харківській області. Перспективи розвитку» заявив заступник голови Харківської облдержадміністрації Валентин Дулуб.

При цьому, за словами заступника голови ХОДА, необхідно розгорнути і в повній мірі реалізувати заходи, передбачені всіма діючими сьогодні державними і регіональними програмами. «Але реалізація повинна бути шляхом акумуляції не тільки планів, але способів і засобів виконання поставлених завдань. Таким прикладом управлінського рішення ХОДА може служити перспективний документ - «Обласна цільова соціально-економічна програма будівництва (придбання) доступного житла на 2010-2017 роки». Вона спрямована на вирішення як житлових проблем громадян, які перебувають на квартирному обліку, так і підтримку будівельної галузі в цілому та житлового будівництва зокрема шляхом формування платоспроможного покупця на ринку житла.

Як повідомив Валентин Дулуб, за підсумками сьогоднішньої наради буде підготовлено проект доручень, які спрямовані на реалізацію заходів щодо поліпшення становища у будівництві і зводяться до кількох завдань:
- реанімування фінансово-кредитних механізмів. Основним інструментом щодо подолання кризової ситуації в будівельній сфері є забезпечення (поновлення) пільгового кредитування банками (фінансовими установами) будівельних організацій та надання населенню пільгового іпотечного кредиту;
- активізація роботи з населенням (в першу чергу це стосується районних адміністрацій) з роз'яснення положень постанови Кабміну про спрощену систему прийняття в експлуатацію приватних житлових будинків;
- задіяти в повному обсязі блок заходів щодо спрощення погоджувальних процедур, передбачених у новому Законі України «Про регулювання будівельної діяльності».
- розробка механізму реструктуризації боргів по кредитах, виділених на будівництво і т.д.