Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківська область має низькі показники у рейтингу розвитку будівельної сфери. Валентин Дулуб

Харківська область має низькі показники у рейтингу розвитку будівельної сфери. Валентин Дулуб

Як зазначив сьогодні під час наради «Стан будівництва в Харківській області. Перспективи розвитку» заступник голови Харківської облдержадміністрації Валентин Дулуб, на сьогодні в рейтингу Мінекономіки Харківська область має низькі показники в питаннях: обсягів введеного в експлуатацію житла; темпів зростання (зниження) обсягів введеного в експлуатацію житла; темпів зростання (зниження) обсягів інвестицій у житлове будівництво. За цими критеріями область знаходиться в середині третього десятка.

За словами Валентина Дулуб, проведений аналіз ситуації показав, що основними причинами падіння обсягів введення в експлуатацію житла є: обмеженість фінансових ресурсів забудовників, низька платоспроможність населення, різке скорочення кредитування та інвестицій.

Заступник голови ХОДА також зазначив, що на можливість людей поліпшити свої житлові умови впливає значне зростання вартості житла порівняно з реальними доходами населення, яке спостерігалося в останні роки. «Реальними покупцями житла на ринку нерухомості виступає лише невелика частина суспільства, за наявними оцінками іпотечними житловими кредитами комерційних банків, навіть в докризовий період, могли скористатися 8-10% працездатного населення. Банківська система практично припинила допомогу інвесторам і будівельним організаціям, збільшивши процентні ставки кредитів, забувши при цьому, що доступне житло починається з доступних кредитів. Навіть беручи до уваги певні ризики, банки могли б зафіксувати свої ставки в допустимих межах», - підкреслив Валентин Дулуб.

За його словами, також не сприяють розвитку будівництва і здешевленню вартості житла наступні чинники: складність дозвільних та погоджувальних процедур, особливо при вирішенні земельних питань; відсутність містобудівної документації в населених пунктах; додаткові навантаження на забудовників у якості різних обтяжень у вигляді відрахувань, у т. ч. за рішеннями місцевих органів влади; низька інноваційна спрямованість самих будівельних організацій та виробників будівельних матеріалів.