Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Підвищення доступності та якості надання медичної допомоги є пріоритетним напрямком діяльності органів влади. Ігор Шурма

Підвищення доступності та якості надання медичної допомоги є пріоритетним напрямком діяльності органів влади. Ігор Шурма

«Підвищення доступності та якості надання медичної допомоги населенню області, переважно сільської місцевості, шляхом впровадження нових управлінських організаційних та економічних механізмів із одночасним відповідним удосконаленням нормативної бази є першочерговим та пріоритетним напрямком діяльності органів влади на центральному та регіональному рівнях», - зазначив під час спільного засідання колегії Харківської облдержадміністрації та зборів адміністративно-господарського активу області заступник голови ХОДА Ігор Шурма.

За його словами, початком впровадження таких механізмів у Харківському регіоні стало запровадження у 2003 році пілотного проекту Європейського Союзу «Фінансування та управління у сфері охорони здоров’я в Україні» у Золочівському районі. «Досвід впровадження Проекту підкреслив ефективність консолідації бюджетних ресурсів органів місцевого самоврядування нижчого рівня на районному рівні управління та фінансування», - зазначив Ігор Шурма.

Вслід за Золочівським районом перехід на нову структуру з передачею первинної медико-санітарної допомоги на районний рівень управління та фінансування здійснили у 2006-2007рр. Близнюківський і Краснокутський райони, в яких на сьогодні налагоджена єдина система медичного обслуговування населення, реалізується поетапне укріплення матеріально-технічної бази за рахунок районних бюджетів, розпочато планове проведення капітальних і поточних ремонтів. У 2008 – 2010 рр. проведена передача підрозділів первинної ланки до спільної власності територіальних громад сіл, селищ та міст району у Борівському, Коломацькому та Дергачівському районах. «У той же час, у більшості інших районів фінансові показники діяльності та медичного забезпечення населення у закладах охорони здоров`я первинної ланки та їх матеріально-технічний стан залишались незадовільними», - підкреслив Ігор Шурма.

За його словами, прийняття Верховною Радою нової редакції Бюджетного Кодексу України, який набуває чинності з 1 січня 2011 року, вирішує ряд проблем створення єдиного медичного простору на районному рівні та удосконалення системи управління первинною медико-санітарною допомогою.

«Рішенням спільного засідання колегії облдержадміністрації та зборів адміністративно - господарського активу області від 18 жовтня 2010 року визначені основні заходи щодо проведення передачі закладів охорони здоров’я первинної ланки на районний рівень управління та фінансування. На підставі набутого досвіду та існуючої нормативної бази фахівцями Головного управління охорони здоров’я облдержадміністрації опрацьовано варіант механізму створення єдиного медичного простору на території сільських районів та алгоритм управлінських дій для органів місцевої виконавчої влади та органів місцевого самоврядування», - зазначив Ігор Шурма.