Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

До 25% випускників повинні мати можливість набути науковий досвід за кордоном. Катерина Астахова

До 25% випускників повинні мати можливість набути науковий досвід за кордоном. Катерина Астахова

«До 25% випускників повинні мати можливість набути науковий досвід за кордоном. Такий показник прийнятий у всій Європі, і, думаю, він цілком прийнятний і для України», - зазначила сьогодні на прес-конференції перший проректор Харківського гуманітарного університету «Народна українська академія» Катерина Астахова.

За її словами, сьогодні держава докладає багато зусиль для того, щоб забезпечити виїзд студентів на навчання в іноземних вузах, а реальних механізмів для повернення та збереження молодих фахівців не існує. «Те, що роблять окремі вузи, ситуацію не змінить. Тут потрібна державна політика, а також потрібно використовувати досвід інших країн. Співтовариство вищих навчальних закадів самостійно не зможе це зробити, тому потрібно об'єднати зусилля вищої школи і держави», - підкреслила Катерина Астахова.

Вона також зазначила, що навчання в іноземних вузах знімає бар'єри, пов'язані з переферізацією. «Ми все ще трохи закриті, а провчившись за кордоном, молоді люди миттєво сприймають процеси, які відбуваються в європейській освіті. По-друге, це вивчення спеціальностей з позиції Європи: студенти отримують інформацію про професії з точки зору європейських підходів. По-третє, студенти реально стають громадянами світу: вони починають дивитися на вирішення проблем не тільки з позиції Україні чи Харкова, а з позиції європейських підходів», - підкреслила Катерина Астахова

За її словами, студенти, які навчаються за кордоном, стають більш цікавими для роботодавців, і вони мають перевагу над конкурентами на ринку праці, які навчалися лише в Україні.