Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Ядерна установка "Джерело нейтронів", яку планується спорудити в Харкові, повністю безпечна для міста. Іван Неклюдов

Ядерна установка "Джерело нейтронів", яку планується спорудити в Харкові, повністю безпечна для міста. Іван Неклюдов

Як підкреслив у ході прес-конференції 5 листопада генеральний директор Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут» Національної академії наук України Іван Неклюдов, ядерна установка «Джерело нейтронів», яку планується в 2014 році запустити в Харкові, не становить ніякої загрози для міста.

«Хочу підкреслити, що розробляється не реактор, а підкритична збірка, що керується прискорювачем, і ядерний вибух повністю виключений, так як урану-235 для цього недостатньо.

Санітарна зона «Джерела нейтронів» буде обмежена стінами будівлі, в зв’язку з цим вплив на населення та зовнішнє середовище виключений. Це забезпечується елементами радіаційного захисту, які ретельно розраховані та сконструйовані. Радіаційне навантаження на персонал буде в кілька разів меншим від дози, що допускається», - підкреслив він.

В установці буде використане сучасне ядерне паливо, яке спеціально розробляється для харківської установки. Подібне паливо використовується на багатьох дослідницьких реакторах і не має ніяких зауважень.

Теги