Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В Харківській області планується відкриття двох міжрайонних хоспісів

В Харківській області планується відкриття двох міжрайонних хоспісів

«Я безмежно радий, що нам вдалося відкрити в Харкові першу чергу хоспісу, яка розрахована на 50 місць. Ця медико – соціальна установа призначена для безнадійно хворих пацієнтів, які отримують тут гідний догляд, опіку та допомогу», - сказав сьогодні під час ефіру програми «Ранковий ексклюзив» на обласному радіо заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Ігор Шурма.  

За його словами, пацієнтами закладу будуть онкологічні хворі, неврологічні хворі з невиліковною патологією, хворі з важкою судинною патологією та самотні літні люди з різними важкими хронічними патологіями. Для кожного пацієнта передбачена окрема палата.

«Такі установі призначені для людей, які находяться в дуже складній ситуації свого життєвого шляху. Вони отримають в хоспісі всебічну допомогу: медичну, психологічну, духовну та медикаментозну.

50 ліжок хоспісу – це лише початок тієї системної роботи, яку ми започаткували ще 4 роки тому, працюючи у міській владі. У найближчому часі відкриється друга черга хоспісу, і це буде означати, що хоспісна мережа почала розвиватися», - підкреслив він.

За міжнародними стандартами на 10 тис. населенні потрібно мати одне ліжко. На сьогоднішній день Харківській області потрібно мати, як мінімум 280 – 300 ліжок.

Також Ігор Шурма повідомив, що цього року планується відкриття міжрайонних хоспісів в Харківській області. Для цих цілей вже підібрані два об’єкти. Один з них – це історична будівля в місті Красноград, а другий буде розташований на базі другої центральної районної лікарні в Дворічному.

«Онкологічний диспансер переселиться в абсолютно нову будівлю, але для того, щоб він міг повноцінно працювати, потрібна мережа хоспісної служби», - підкреслив заступник голови ХОДА.