Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківська область вже має позитивний досвід передачі закладів первинної медико-санітарної ланки на районний рівень управління та фінансування. Ігор Шурма

Харківська область вже має позитивний досвід передачі закладів первинної медико-санітарної ланки на районний рівень управління та фінансування. Ігор Шурма

Як повідомив сьогодні заступник голови ХОДА Ігор Шурма, Харківська область вже має позитивний досвід передачі закладів первинної медико-санітарної ланки (медичні пункти, фельдшерсько-акушерські пункти (ФАП), амбулаторії сімейної медицини та ін.) на районний рівень управління та фінансування. Така схема роботи існує в 6 районах області.

За інформацією Ігоря Шурми, у 2003 році у Золочівському районі був реалізований пілотній проект Європейського Союзу «Фінансування та управління у сфері охорони здоров’я в Україні», в ході якого заклади первинної медико-санітарної ланки були передані до спільної власності територіальних громад району із включенням первинної ланки до складу центральної районної лікарні та переведенням всієї системи охорони здоров’я району на фінансування із районного бюджету.

«Це водночас відтворило єдиний управлінський та бюджетний медичний простір в районі, забезпечило об’єднання всіх бюджетних ресурсів галузі на рівні виключно районного бюджету. Також були вирішені суперечності із кадровим обліком працівників первинної ланки; нарахуванням їм медичного стажу; веденням трудових книжок; підвищенням кваліфікації співробітників; ліцензуванням на провадження медичної практики на первинному медико-санітарному рівні, акредитацією та отриманням ліцензій на право використовувати наркотичні засоби, прекурсори та ін.», - зазначив Ігор Шурма.

В подальшому вслід за Золочівським районом перехід на нові управлінські стосунки та нову структуру із передачею первинної медико-санітарної допомоги на районний рівень управління та фінансування здійснили Близнюківський, Краснокутський, Борівський, Коломацький, Дергачівський райони. Крім того, у Валківському районі у 2007–2008 р.р. здійснена часткова (69%) передача підрозділів (10 з 14), решту (4) планується передати з 1 січня 2011 року.

Як повідомив Ігор Шурма, станом на 1 жовтня в області функціонує 517 ФАПів та 249 лікарських амбулаторій. Вже передано на районний рівень управління та фінансування 138 (18%) підрозділів первинної ланки, у т.ч. 93 ФАПи (18%) і 45 (18,1%) амбулаторій. Підлягає передачі 628 підрозділів, у тому числі 424 ФАПи та 204 амбулаторії.

Теги