Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Ми починаємо пошук забутих героїв. Євген Савін

Ми починаємо пошук забутих героїв. Євген Савін

Сьогодні заступник голови Харківської облдержадміністрації Євген Савін віддав данину пам'яті особоуповноваженому парламентерові Червоної армії Івану Артеменко - полковнику, що пред'явив 19 серпня 1945 року командуючому Квантунською армією генералові Отодзо Ямаде ультиматум про повну і беззаперечну капітуляцію японських військ. 

У церемонії покладання квітів до могили полковника Івана Артеменко взяли участь: Заступник голови ХОДА Євген Савін, Генеральний консул Російської Федерації в Харкові Всеволод Філіпп, представники Харківської обласної ради, громадських організацій та військово-патріотичних об'єднань.

Заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Євген Савін звернувся до присутніх зі словами: «Ми ні на хвилину, ні на секунду не забуваємо про воїнів, які принесли нам Перемогу у Другій світовій війні. На жаль, так складалося, що імена багатьох наших героїв були забуті, шляхи до їх могил загублені. Сьогодні ж ситуація змінилася, ми починаємо пошук забутих героїв, починаємо озвучувати їх імена. Тому ми тут, сьогодні для того, щоб люди знали і пам'ятали своїх героїв, таких як особоуповноважений парламентер Червоної армії, полковник Іван Артеменко».

«Важко виміряти те горе, ті позбавлення, які принесла війна нашим народам. Жертвами стали десятки мільйонів воїнів і мирних жителів. Сьогодні ще багато невідомого про Велику Вітчизняну війну зберігається в архівах. Але викликають глибоку повагу ті люди, які знаходять час і сили організовувати пошук незаслужено забутих імен. Сьогодні ми з Вами віддали данину пам'яті легендарному людині, яка уособлює собою подвиг наших народів. Тому сьогодні, в день капітуляції Квантунської армії, прийміть низький уклін ті, хто дбайливо піклується про поховання воїнів, хто виявив увагу і всім нам показав подвиг цієї великої людини », - підкреслив Генеральний Консул РФ у Харкові Всеволод Філіпп.

Довідка: 
Іван Тимофійович Артеменко, уродженець Харківської області, після короткострокових курсів був направлений в залізничні війська, де служив командиром взводу, роти. Закінчив заочне відділення на оперативно-штабному факультеті Академії імені Фрунзе. Брав участь у боях на Халхін-Голі, де служив у штабі Георгія Жукова. Дід Івана Артеменко - генерал-лейтенант Роман Кондратенко командував обороною міста і героїчно загинув у боях, а його батько - полковник Тимофій Артеменко був полонений японцями при падінні Порт-Артура.

У Велику Вітчизняну війну Артеменко пройшов з боями спочатку від Перемишля до Сталінграда, а потім - до Праги. У серпні 1945-го за наказом командувача Забайкальський фронт маршала Родіона Малиновського він як особоуповноваженого парламентера Радянської Армії, не маючи ніяких гарантій особистої безпеки, прибув до міста Чанчунь і пред'явив генералу Отодзо Ямада ультиматум.Івану Артеменко вдалося, знаходячись далеко від фронту, в тилу ворога,в ході переговорів домогтися від командувача японської армії підписання акту про капітуляцію. За виконання цього завдання радянський парламентер нагороджений орденом Кутузова. Полковник Іван Артеменко помер в 1997 році на 87-му році життя.