Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Небезпечний для життя меланж у Харкові будуть розкладати на ряд безпечних хімічних компонентів. Михайло Добкін

Небезпечний для життя меланж у Харкові будуть розкладати на ряд безпечних хімічних компонентів. Михайло Добкін

У Харкові розробили технологію для розкладання меланжу на ряд безпечних хімічних компонентів. Про це сьогодні при відвідуванні складу ракетного палива у військовій частині А2136 повідомив губернатор Харківської області Михайло Добкін. За його словами, мова йде про точкову утилізацію – передає інформаційне агентство Інтермедіа-консалтинг.  

"Меланжу в нашій країні залишилася певна кількість, його зараз в рамках домовленості з ОБСЄ вивозять з України. А Харків та область - останні у цій черзі на вивезення. До нас справа дійде лише після 2012 року. Зрозуміло, що область це не влаштовує. Достатньо згадати, які проблеми ми мали в 2008 році на Лозовій, яку спеку переживаємо цього літа. При цьому ніхто ж не гарантує, що 2012 року спека буде меншою. Тому ми вже сьогодні шукаємо шляхи реалізації тих доручень, які дав Президент на засіданні РНБО щодо контролю за пожежною безпекою в цілому, і зокрема на дуже вибухонебезпечних об'єктах ", - зазначив Михайло Добкін.

"Ми будемо звертатися до Прем'єр-міністра з пропозицією, щоб нам виділили 12 млн грн на створення спеціальної установки. Згодом утилізація меланжу буде коштувати до 8 млн. грн. Однак тут треба враховувати те, яку користь принесе застосування технології. По-перше, ми зекономимо суттєві витрати на зберігання небезпечної речовини, а це, повірте, вкрай немалі кошти, адже йдеться і про підтримку належних умов зберігання, і про зарплату охороні тощо. По-друге, ми допоможемо народному господарству, зокрема аграріям", - підкреслив голова ХОДА.

За його словами, вчені Харківського національного технічного університету «ХПІ» разом із спеціалістами ЗАТ "Сєвєродонецьке об'єднання "Азот" свого часу були задіяні у створенні меланжу, тому не дивно, що вони знають, як цього меланжу позбавитися.

Завдяки винаходу вчених меланж перестає представляти загрозу для життя і здоров'я людей і розкладається на ряд хімічних компонентів, які потім можна використовувати в народному господарстві, в тому числі як добрива.

 

Михайло Добкін повідомив, що ця унікальна технологія поки ще має вид дослідного зразка.