Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Підвищення ціни на газ - єдиний шлях стабілізації економічної ситуації в країні. Микола Азаров

Підвищення ціни на газ - єдиний шлях стабілізації економічної ситуації в країні. Микола Азаров

"Підвищення ціни на газ - єдина можливість стабілізувати економічну ситуацію в країні, зменшити розмір державного боргу, припинити руйнування вітчизняної нафтогазової галузі та системи житлово-комунального господарства. Іншого шляху просто не існує", - заявив на прес-конференції для регіональних, центральних і зарубіжних засобів масової інформації Прем'єр-міністр України Микола Азаров. 

За його інформацією, попередній уряд на чолі з Тимошенко купував російський газ за ціною 330 доларів за 1 тис м3, а продавав, заграючи з населенням перед виборами, по 50. На покриття різниці в ціні бралися кредити МВФ, але фактично ними була оплачена виборна кампанія Тимошенко.

«Таким чином, Тимошенко, прагнучи до влади будь-якою ціною, увігнала Україну і кожного її мешканця в колосальні борги. З грудня 2007 року по лютий 2010 державний борг виріс більш, ніж у три рази, і досяг 316 млрд грн, а це означає, що кожен українець виявився винен по 7 тис. грн. Такого «дорогого» уряду не було ще в жодній країні світу! - підкреслив Микола Янович. - Необгрунтована ціна на газ призвела до перекосів в економіці, і обернулася реальною проблемою для державного та сімейних бюджетів».

Нинішній владі, яка отримала у спадок країну-боржника, вдалося в ході переговорів з російськими партнерами знизити ціну на імпортований газ майже на третину, проте сьогоднішній тариф на газ покриває лише чверть реальної ціни. «Продовжувати і далі жити в борг неможливо. Нинішній уряд категорично відкидає політику популізму. Тому що наступає такий момент, коли займати нема у кого - ніхто більше грошей не дає, і держава стає банкрутом. Щоб уникнути такого розвитку подій ми були змушені прийняти це рішення про приведення у відповідність ціни на газ», - зазначив Премьр-міністр.

При цьому він висловив упевненість, що всі громадяни України з розумінням поставляться до необхідності прийняття таких непопулярних рішень: «Ми зробимо все від нас залежне, щоб Україна розвивалася, і впевнені, що всі скоро зрозуміють - рішення було правильним».